BAIA MARE. Turn industrial, atu pentru cultură. Cel mai înalt turn din ţară va fi transformat în zonă de agrement

Data publicării:
turn Baia Mare

La cei 351 de metri ai săi, turnul combinatului din Baia Mare este cu 27 de metri mai înalt decât celebrul turn Eiffel. Cu o deschidere la bază de 20 de metri şi cu un diametru la vârf de 9 metri, colosul a fost construit din beton rezistent la noxe, iar in interior este căptuşit cu cărămidă specială. Pentru că filtrele se defectau întruna, nu a mai putut fi folosit pentru dispersarea gazelor rezultate din activităţi industriale şi a fost abandonat.

Izabela Jurasko, reporter Digi24 Oradea: "Construit în anii '90, printr-un proiect care a costat la acea vreme 11 milioane de dolari, Turnul Combinatului a rămas, de mai bine de 9 ani, al nimănui. Pentru a-l transforma în obiectiv turistic, autorităţile locale iau în calcul organizarea unui concurs la nivel naţional, cele mai bune proiecte urmând a fi luate în discuţie."

Cătălin Cherecheş, primarul municipiul Baia Mare: "Putem să facem o zonă de vizitare chiar la platforma cea mai înaltă a turnului, pentru o perspectivă pe care o putem avea asupra întregii zone, dar în baza turnului, pe lângă evenimente culturale, spectacole, alte tipuri de evenimente, putem să avem expoziţii de artă, alte tipuri de activităţi care să fie pliate pe aceasta filosofie a capitalei cultural Europene in 2021."

O altă variantă este transformarea turnului în cea mai mare sculptură din lume. Aceste idei fac parte din proiectul cu care administraţia din Baia Mare vrea să câştige titlul de capitală culturală europeană în 2021. Propunerea de a transforma o zonă industrială într-un spaţiu cultural nu este singulară. În mai multe oraşe europene, halele fostelor fabrici sunt folosite acum de artişti plastici. Anul trecut, oraşul Plzen din Cehia a câştigat titlul de Capitală Europeană cu un proiect asemănător.

Ramona Novicov, critic de artă: "Această idee de reconversie a unor obiective industriale dezafectate în centre culturale este de mare actualitate. In Europa este practicată de zeci de ani, în România ea din păcate este o noutate și sau numără cazuri destul de rare și Este meritul acestui oraș, Baia Mare că a înțeles actualitatea acestui proces de reconversie și se gândește să restituie și să facă funcțional un obiectiv care altfel poate ar sta abandonat și inutil."

Băimărenii sunt încântaţi de iniţiativa autorităţilor locale, deşi există şi câţiva sceptici.

"Ceva sus acolo să îi atragă pe oameni, ar fi o idee bună… decât să îl dărâme."

"Dacă ar fi bine pentru oraş, dacă ar veni vizitatori, da."

Reabilitarea fostei platforme industriale ar urma să fie făcută mai ales din fonduri europene. Inaugurarea noului parc pentru industrii creative este anunţată pentru 2021, an în care Baia Mare ar putea deveni capitală culturală europeană. Câştigătorul competiţiei în care au mai rămas Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti va fi anunţat în septembrie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri