Aflat în Maramureș, la o dezbatere publică a proiectului de lege al turismului, ministrul Mircea Dobre a insistat că este nevoie ca autorităţile să poată urmări, în timp real, pe unde se plimbă românii şi străinii în vacanţele pe care le petrec în ţară. Dobre spune că acest lucru va ajuta viitoarele investiții din turism. Peste 200 de primari, operatori din turism și administratori de pensiuni din regiunea de nord-vest a țării au venit cu sugestii la întâlnirea cu ministrul Turismului.
Aflat în dezbatere publicã, proiectul de lege a turismului a atras joi, la întâlnirea din Baia Mare, peste 200 de participanți din Maramureș, Satu Mare, Sãlaj, Bistrița Nãsãud și Bihor. Unii au venit cu sugestii privind sistemul de stocare a datelor personale.
Daniel Leș, administratorul unei pensiuni: „Când ești "bombardat" cu un autocar de turiști în curte, să le iei la fiecare buletinul și să îi notezi acolo să le spui, durează cel puțin două ore, timp în care ei se plictisesc, nu te poți ocupa de ei. Eu cred că ar trebui să fie un alt mod de înregistrare.”
Mircea Dobre, ministrul Turismului: ”Noi, la ora actuală, nu avem un număr, nu știm numărul real de turiști care sunt pe teritoriul României, mă refer aici la turiștii străini în special. Totodată, nu știm exact cum se plimbă turiștii, mișcarea turiștilor pe teritoriul României. De ce ne interesează pe noi acest lucru?! Avem un masterplan de investiții. Noi trebuie să știm cum prioritizăm investițiile.”
Devenitã stațiune balneoclimaticã, Ocna Șugatag gãzduiește anual peste 30 de mii de turiști. Însã acest lucru nu ajutã în mod direct autoritãțile locale, spune primarul localitãții.
Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Șugatag: „Nu se regăsește în venitul Primăriei Ocna Șugatag nimic în plus, decât în minus. Adică eu cheltuiesc mai mulți bani la curățenie, eu cheltuiesc pentru flori, pentru înfrumusețare. Reintroducerea taxei de ședere în stațiune ar fi un venit în plus. Un leu taxa de ședere în stațiune pe zi și un leu taxa de parcare pe zi.”
La întalnire, a fost atins și subiectul pensiunilor agro-turistice și necesitatea implementãrii unui cadru legal referitor de comercializarea alimentelor produse direct în gospodãrii.
Daniel Leș, administratorul unei pensiuni: „Să ne păstrăm tradiția așa cum o avem de sute de ani și să ne ajute. Să ne putem vinde noi produsele noastre agricole din România celor care vin aici special ca să guste slănina, cârnatul de porc și horinca din Maramureș.”
Discuțiile dintre ministrul Mircea Dobre și participanți au durat aproximativ douã ore. Urmãtoarea dezbatere pe proiectul de lege a turismului va avea loc luni, la Constanța.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş