Poliţiştii de investigare a Criminalităţii Economice Bihor au început ancheta în luna ianuarie a acestui an, când s-au sesizat din oficiu. După luni de investigaţii, 120 de poliţişti au făcut miercuri 36 de percheziţii, ocazie cu care au descoperit 2.300 de dosare medicale, documente, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de cei în cauză precum şi sume uriaşe de bani. În casele şi conturile suspecţilor au fost găsiţi peste un milion de euro.
"Conform contractelor de creditare identificate, în perioada 2013 - 2015, cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi creditat societăţile coordonate cu peste 3 milioane de lei, bani folosiţi pentru diverse achiziţii", susţin poliţiştii.
Verificările făcute de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor au stabilit că în perioada 2012-2014, niciunul dintre cei vizaţi de anchetă nu a câştigat mai mult de 150 de mii de lei. În schimb, anchetatorii au aflat că aceştia deţin fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.
"În cauză vor fi instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de aceştia, urmând a fi aplicată măsura confiscării speciale, cu privire la banii obţinuţi cu titlu de mită, cât şi măsura confiscării extinse, cu privire la bunurile şi sumele de bani a căror provenienţă nu poate fi dovedită", au transmis anchetatorii.
În acelaşi timp cu percheziţiile, poliţiştii SICE Bihor au audiat 50 de persoane bănuite că, în perioada 2012 - 2015, ar fi dat suspecţilor între 100 de lei şi 200 de euro mită.
10 angajaţi ai comisiei pentru stabilirea pensiilor de boală au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În această dimineaţă au fost duşi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţiile de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi fals intelectual.
Editor web: Adrian Laboş