Pentru Timea, o fetiţă de 7 ani, bunica sa este şi mamă şi tată de când părinţii au plecat la muncă în străinătate. Copila suferă din această cauză, iar şedinţele la psiholog ar fi binevenite, spune bunica, mai ales dacă sunt gratuite.
"Acum am fost la psiholoagă, la spitalul de copii să vedem, nu are nimic; dar, totuşi de undeva provine suferinţa asta", crede Ileana Lucaci, bunica Timeei.
O explicaţie vine de la doctoriţa Anca Frăţilă, medic specialist în psihiatrie pediatrică: "Separarea copilului de părinţi duce la generarea sentimentului de abandon Se simte lipsa persoanei principale, figurii principale de ataşament şi, în primul rând, lipsa mamei."
Oficial, în Bihor sunt peste o mie de copii lăsaţi în grija rudelor de părinţii care au plecat la muncă peste hotare. Printre ei şi Victor, un băieţel de 3 ani din Oradea. Mama lui lucrează pe un vas de croazieră, iar tatăl este şi el plecat în străinătate. Părinţii încearcă să vină în fiecare lună acasă ca să nu le simtă lipsa, dar copilul este afectat de plecarea lor. Din acest motiv bunica îl va duce la psiholog.
"Consider că este de o importanţă majoră; a duce un copil la un cabinet psihologic nu înseamnă a fi deplasat acel copil, nu este o ruşine deloc", consideră Elisabeta Szabo, mama lui Victor.
Consilierea gratuită este oferită de Administraţia Socială Comunitară Oradea. Cei care vor să beneficieze de ajutorul specialiştilor trebuie să anunţe psihologii şcolari, care se vor ocupa mai departe de copii.
"Vor prelua copilaşii, îi monitorizează împreună cu asistentul social şi derulează această analiză psihologică şi consilierea psihologică. Să reuşim să îl aducem pe copil pe linia de plutire", îşi doreşte Arina Moş, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea.
Potrivit statisticilor, în România există peste 84 de mii de copii care au rămas singuri acasă. În realitate numărul lor este mult mare, spun psihologii.
Reporter: Florina Fofiu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş