Mii de grămezi de nisip au fost asezate pe marginea mai multor porţiuni de șosea din Bihor. Materialul antidrapant acopera necesarul pentru cei 870 de kilometri de drumuri judeţean.
„Până în momentul de faţă au fost asigurate grămezile de antiderapant pe penţile şi la trecerile de cale ferată", dă asigurări Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Bihor.
În caz de nevoie şoferii pot ieşi repede din impas. „Dacă omul este dotat cu o lopată sau cu niște cauciucuri bune, atunci nu e nicio problemă."
Drumurilor cu risc ridicat de înzăpezire vor fi scoase temporar din uz. În această situație sunt DJ 763 Boga-Padiş, cel între Coada Lacului şi Stâna de Vale și șoseaua care unește Dobreşti de Vârciorog.
„Nu mi se pare o soluţie bună închiderea drumurilor, pentru că asigură accesul şi la cabana Leș şi către Stână sau Arieşeni. Rezolvarea ar fi să le reabiliteze", cred șoferii.
DJ 763 Boga-Padiş va fi totuşi deschis în perioada 15decembrie - 20 ianuarie, când în zonă sunt aşteptaţi turişti. Reţeaua de 496 de kilometri de drumuri județene din Bihor a fost aprovizionate cu două mii 700 de tone de sare.
„Suntem undeva la 42%, ar trebui să fim, conform legii, la 50%. Se aduc 150 de tone de sare pe zi în această săptămână și vom avea în total 3 mii 300 de tone", dă asigurări Claudiu Pop, prefectul de Bihor.
Pe mai multe porţiuni de drum au fost montate parazăpezi, iar pe vreme de iarnă în județ vor acționa aproape 100 de utilaje.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș