Astenia de primăvară apare o dată cu trecerea de la un anotimp la altul și este resimțită prin amețeli, dureri de cap, insomnie, lipsă de concentrare, pierderea interesului față de muncă sau irascibilitate.
"Apare pentru că pierdem vitamine și minerale; în timpul iernii nu consumăm atât de mult hrană conservată", spune dr. Valentin Pantea, medic de familie.
Astenia se instalează brusc, odată cu creșterea intensităţii luminii. Cu cât luminozitatea este mai mare, cu atât efectul asupra organismului este mai supărător.
"Sunt agitat, am dureri, insomnii și lucruri care anii trecuți erau trecute cu vederea."
"Pe mine mă afectează mai degrabă cu insomnii care atrag după sine lipsa de concentrare. Din anii trecuți am combătut asta cu mai multă mișcare."
Stările de rău se pot prelungi până la începutul lunii mai, în cazul în care avem un organism sensibil și slăbit. Drept urmare, medicii recomandă "o reluare a alimentației proaspete cu legume și zarzavaturi și fructe, care să aducă un aport de vitamine suficient de mare care să refacă deficitul din timpul iernii."
"7-8 ore de somn pe noapte, respectarea timpului liber, orientarea acelor activități care aduc satisfacție și plăcere: întâlniri cu prietenii, practicarea unui hobby, plimbări în aer liber, o activitate fizică mai intensă și mai structurată. Toate acestea sunt menite să înlăture fatigabilitatea și lipsa motivației", susţine psihologul Corina Lupău.
Astenia de primăvară este numită de cele mai multe ori depresie incipientă sau depresie sezonieră, pentru că aceleași simptome se regăsesc și în simptomatologia depresiei. Netratată corespunzător aceasta poate duce la depresie cronică.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş