Deși telescaunul a fost creat pentru a duce schiorii în vârful pârtiei, acum, în miez de vară, a căpătat o nouă funcțiune. Este punctul de plecare pentru mai multe trasee turistice, dar și pentru coborâri spectaculoase cu carturile ori bicicletele.
Adrian Varga, managerul unei pensiuni: "Pentru a oferi mai multe posibilități de distracție turiștilor veniți în zonă, în primul rând cu telescaunul oricine poate urca până sus ca să admire peisajul de la înălțime. Perspectiva este cu totul și cu totul alta decât de aici, oferă un acces mai rapid și comod spre Piatra Grăitoare și Vârful Bihorul.
"Ne-a plăcut foarte mult, mai ales că de sus, de la capăt, am putut să ne plimbăm puțin în pădure. Facem un traseu foarte scurt, împreună cu copii. A fost o excursie foarte plăcută."
"Am mai încercat în altă zonă un telescaun mai vechi, iar diferența este vizibilă; traseul e frumos, priveliștea e frumoasă, sus e frumos, traseul prin pădure frumos, merită încercat."
Acest lucru a fost posibil și datorită asocierii între proprietarii mai multor pensiuni pentru a crea în comun puncte de atracție și distracție turistică.
Răzvan Dumbravă, reprezentant al Consiliului Județean Bihor: "Consiliul județean a sprijinit constituirea unei asociații a pensiunilor, care, în continuare, se va constitui ca o asociație de management a destinației; în al doilea rând prin Salvamont Bihor a reușit crearea unor zone de genul Via Ferrata, obiective ce vor deveni în continuare foarte atractive și pentru turismul de vară."
Via Feratta este un traseu conceput pentru escaladă în care parcurgi o creastă montană asigurat permanent cu un fir metalic.
"Ideea de a străbate o distanţă de 200 de metri agățată de un fir mi s-a părut puțin periculoasă, dar ajuns acolo te simți foarte în siguranță. Deși traseul pare scurt, în realitate faci aproape o oră."
"Este minunat: nici nu-ți dai seama când trece o oră și ceva. Te simți mereu în siguranță. Recomand oricui să vină la Vârtop."
Istvan Pinter, șeful serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor: "Pe traseul tehnic de Via Feratta din Vârtop ai nevoie de echipamente speciale: un ham, o lonjă dublă cu amortizor și o cască. Cei care parcurg traseul au nevoie de o minimă instruire, chiar ghidaj."
Alți proprietari care au intrat în asociație au amenajat zone de agrement cu tiroliene.
Petre Chirodea, proprietarul unei pensiuni: "Scopul acestui adventure-park este să oferim turiștilor și pe perioada de vară o distracție, un mod de a petrece cât mai plăcut timpul. În momentul de față sunt șase trasee, dar luna viitoare vom avea zece."
Proprietarii de pensiuni turistice spun că un sprijin util în creșterea numărului de turiști în zonă ar fi reabilitarea drumurilor care duc spre satul de vacanţă Vârtop, aflat la granița dintre județele Bihor și Alba.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrișcău