În apartamentul lui Janos Bakai, zeci de mini-locomotive cu aburi sau diesel, care tractează vagoane de călători ori cu mărfuri prind viaţă ca prin minune.
"Locomotive sunt peste 70 de bucăţi, cam 77 de bucăţi în total, şi vagoane - peste 350 de bucăţi", precizează colecţionarul.
Sătmăreanul a ajuns să colecţioneze miniaturi feroviare datorită unui hobby mai vechi: modelismul. Ca să obţină obiectele mult dorite, bărbatul a dat la schimb mai multe machete realizate din hârtie. Aşa a reuşit să adauge colecţiei sale o locomotivă de 2.000 de lei.
"Majoritatea modelelor ce le am le-am dobândit pentru că am făcut machete şi le-am schimbat; mie mi-a rentat pentru că am lucrat şi nu am dat bani."
De modelism s-a apucat în urmă cu şase ani, când a rămas fără loc de muncă. În timp a realizat zeci de machete, copii fidele ale unor obiecte cât se poate de reale.
"Prima dată am făcut nişte machete de blindate, după aceea am trecut pe machete de căsuţe, am încercat şi avioane şi vapoare, submarine."
Ca să realizezi machete este nevoie de multă răbdare şi imaginaţie, spune bărbatul. Aşa a reuşit să câştige mai multe concursuri cu participare internaţională.
Janos Bakai lucrează acum la reconstituirea în miniatură a traseului feroviar Valea lui Mihai - Satu Mare. Pentru asta va realiza 12 staţii CFR, iar întreaga lucrare se întinde pe 3 ani. Odată terminată, ea va fi expusă La Muzeul Judeţean din Satu Mare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță