Artă din piatră seacă. Este modalitatea pe care un om de afaceri din Oradea o aplică pentru a se relaxa. Din pietre ori obiecte aparent fără valoare, el realizează mici opere de artă. Astfel, au luat naştere mii de scene, imagini sau personaje. Multe decorează pereţii biroului său şi stârnesc admiraţia celor care îi trec pragul.
Pentru Mihai Banea, lucrul cu pietrele a devenit o metodă de a se relaxa după discuţiile şi întâlnirile de afaceri pe care le are în fiecare zi. A descoperit că micile bucăţi de rocă, în combinaţie cu cioburi de sticlă, crengi şi mici tuşe de creion, pot alcătui imagini expresive: un șir de case undeva, pe o faleză, copii veseli care se țin de mână sau doi îndrăgostiți îmbrățișați..
"Chestiile astea vin instantaneu. Încerc să creez imagini cât mai simple, dar câteodată la imaginile fantastic de simple lucrez poate două-trei ore. Când încep un tablou niciodată ideea n-o las neterminată", spune omul de afaceri.
Mihai Banea lucrează la o masă încărcată cu pietre de forme, texturi și culori diferite. E o pasiune care nu-l costă nimic, dar care îl relaxează.
"Pietrele sunt pe gratis; le găsim peste tot, absolut peste tot. Un tub de lipici este, valoric, iarăși nimic, deci poți să-ți satisfaci niște plăceri cu costuri mici. Îți stimulează creierul, imaginația și atunci poți crea lucruri deosebite."
Pereții biroului de la firma unde lucrează sunt înţesaţi de lucrările pe care le-a realizat.
"Sunt foarte mulți care vin și se opresc mirați. Nici nu știu la care să se uite; sunt foarte multe expuse pe toți pereții", spune Ioana Banea , fiica artistului.
Obişnuit să facă bani din piatră seacă, Mihai Banea spune că nu vrea să vândă lucrările pe care le realizează. Asta deşi a primit deja mai multe cereri în acest sens.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş