"- Dumneavoastră de câte ori veniţi la medicul oftalmolog?
- O dată la 30 de ani. Eu am acum 87 de ani şi n-am fost numai de vreo 2 ori."
Medicii spun că aceasta este atitudinea majorităţii pacienţilor a căror vedere este afectată. Doar în cazul în care apar migrenele şi vederea devine înceţoşată, bolnavii vin la un control.
"Procentul de glaucom în populaţia generală este mult mai mare faţă de ceea ce se tratează efectiv. Dacă s-ar face mai bine screeningul, mult mai bun ar fi procentul de pacienţi care sunt trataţi la timp fără să ajungă cu deficienţe mari de vedere", explică dr. Cornelia Jelic, oftalmolog.
Ca această afecţiune să fie depistată din timp, oftalmologii recomandă efectuarea unui control complet cel puţin o dată pe an.
"Una din investigaţiile absolut necesare este perimetria, câmpul vizual sau harta vizuală a ochiului. Aceasta se face la persoanele diagnosticate de 2 ori pe an", spune dr. Mihaela Coroi, oftalmolog.
Ana Groza este un exemplu că respectarea sfaturilor medicilor poate opri evoluţia bolii. Femeia suferă de glaucom de mai bine de 10 ani şi a apelat la specialişti imediat ce au apărut primele simptome.
"Am avut o durere groaznică şi la ochiul stâng, efectiv, nu am văzut la doi metri în faţă, numai prin ceaţă."
Conform datelor raportate de medicii de familie, în anul 2013 au fost în judeţul Bihor 276 cazuri noi de glaucom.
La nivel mondial, 70 milioane de persoane suferă de această boală. Jumătatea dintre acestea nu au nici un simptom şi ajung la medic în faze foarte avansate când vederea nu poate fi recuperată.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Ciprian Platona
Editor web: Adrian Laboş