Aparatul de rezonanţă magnetică permite diagnosticarea unor afecţiuni precum tumorile, sângerările ori infecţiile şi a fost adus la Oradea în urmă cu câteva săptămâni. Va fi instalat lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean, alături un computer tomograf, cumpărat cu 600 de mii de euro din bani europeni, şi de un aparat de radiologie, achiziţionat de primăria orădeană cu 138 de mii de euro. Împreună, cele trei aparate oferă medicilor orădeni posibilităţi avansate de investigaţie.
"Dacă ne gândim la vieţile omeneşti pe care le putem salva printr-un diagnostic precoce şi cu un tratament ţintit, economiile sunt foarte mari", explică doctorul Gheorghe Carp, managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.
Şi tot economii se fac în ceea ce priveşte transportul bolnavilor cu ambulanţa la alte laboratoare, pentru investigaţiile care nu putea fi făcute până acum la Spitalul Judeţean.
"Gândiţi-vă la transporturi, la sumele care erau date către firmele rivate de imagistică, era mai mult un deserviciu pentru că pacienţii nu aveau confortul necesar, iar medicii nu puteau să acţioneze urgent", susţine doctorul Carp.
După ce a văzut noile aparate ale Spitalului Judeţean din Oradea, medicul Raed Arafat a concluzionat: "Spitalul judeţean stă mai bine decât multe dintre spitalele din ţară, a fost o implicare continuă, pe plan local şi s-au rezolvat foarte mute lucruri."
Cea mai mare unitate medicală din Bihor caut acum finanţare pentru modernizarea a şase săli de operaţie, care nu au fost incluse în primul proiect de reabilitare din fonduri europene.