Până acum, medicii din Aleşd nu aveau cum să-i diagnosticheze pe pacienţii cu probleme ortopedice. Chiar dacă spitalul a fost renovat în ultimii ani, bolnavii erau trimişi în Oradea pentru acest tip de intervenţii medicale.
"Ortopedic în acest spital nu se operează de aproximativ 10 ani. Lipsa dotării a fost principalul motiv", explică Florin Leț, medic ortoped.
Aparatul a costat 70 de mii de euro și va fi folosit în special în blocul operator ortopedic. Astfel, se vor putea face operaţii complicate, cu riscuri reduse pentru pacienţi. "Ortopedia fără acest aparat ar fi foarte restrânsă, el fiind folosit aproximativ în 90% din intervențiile care se realizează."
"Achiziția acestui aparat s-a făcut cu ajutorul unor sponsori, sponsorul principal este RCS&RDS cu o sumă de 100 de mii de lei", susţine Ioan Todoca, managerul Spitalului din Aleșd.
Aparatul cu care a fost dotat spitalul are un nivel redus de radiaţii şi poate fi mutat cu uşurinţă.
"Acest aparat poate fi utilizat atât în camera de primire urgențe, cât și în blocul operator. În cazul în care avem un pacient în camera de primire urgențe și este greu transportabil, imobilizat la pat, pacientul este ușor de mutat dintr-un loc în altul", spune Crina Iosif, asistent medical.
Echipamentul dispune de un amplificator de imagine, dar și de un sistem digital de arhivare și procesare. Radiografiile vor putea fi imprimate sau inscripţionate pe un DVD.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Cristian Rusu