Prin ordinul ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa întâi. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.
"Ideea de a folosi manualele vechi, care nu mai sunt conforme cu programa nouă, nu este una binevenită", consideră Ioana Aldea, învăţătoare.
"În momentul de faţă, în planul de şcolarizare - 5551 elevi de clasa întâi, respectiv abecedar şi matematică, deci înmulţit cu doi. Pentru cei de clasa a doua, manualele, în momentul de faţă, sunt în şcoală", susţine Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
"Ne vom strădui, prin materiale confecţionate, prin materiale auxiliare, să suplinim această carenţă", spune Gheorghe Troie, directorul şcolii "Nicolae Bălcescu" din Oradea.
"Îmi pregătesc nişte fişe înainte cu 2-3 zile. Fiecare copil are mapa lui de fişe, pe care le păstrează, le lucrăm", explică Simona Bunta, învăţătoare.
În lipsa abecedarului, învăţătorii s-au îndreptat spre auxiliarele care se găsesc în librării. Textele din acestea sunt uneori fără sens, alteori instigă la violenţă, spun psihologii. Nici părinţii nu sunt încântaţi de situaţia creată de lipsa manualelor.
"Am auzit că au fost copii care au plâns, efectiv au plâns pentru că se aşteptau să primească Abecedare."
"Plătim manualele, ne afectează pe noi, părinţii, că trebuie să le cumpărăm. Dacă avem doi copii cumpărăm dublu, dacă avem trei cumpărăm triplu şi tot aşa."
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor spun că manualele retipărite de clasa I vor ajunge pe mesele elevilor cel mai devreme săptămâna viitoare.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş