"Nu e sănătos și ciorchinele de strugure atacă mana, și făinarea. Dacă se strică doar un bob, atunci se strică tot ciorchinele."
Este concluzia amară a unui viticultor din Sântimreu, zona unde se află cele mai mari exploataţii viticole din Bihor. Producătorul a încercat luni la rând să salveze recolta compromisă de boli şi de condiţiile meteo. Nu a reuşit, aşa că s-a resemnat cu ideea că în 2014 nu va avea profit.
"Pentru viticultori a fost mai greu anul acesta, fiindcă făinarea aceasta a atacat destul de tare", a observat Istvan Laszlo, viticultor.
"A fost anotimp așa, mai ploaie, soare nu a fost cum trebuia și e mai rău decât anul trecut. Recolta este mai puțină", spune Violeta Laszlo, viticultor.
"Pierderile din cauza îmbolnăvirilor sau a fenomenelor meteorologice, grindină în special, se apropie de 100% și sunt zone în care pierderile se cuantifică undeva la 20-30%", susţine Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.
Viticultorii spun că bolile și paraziții au distrus cu precădere soiurile de masă. Mai puțin afectați sunt ciorchinii din soiurile nobile. Însă, în cazul lor vremea rece și ploiasă nu le-a lăsat suficient timp de coacere. Astfel, va avea de suferit şi calitatea vinurilor.
"Avem câteva podgorii recunoscute și, din păcate, în aceste podgorii în 2014 cultivatorii de viță de vie au pierderi semnificative", spune directorul Direcției Agricole Bihor.
Podgoriile din Bihor se întind pe 2200 de hectare. Specialiştii Direcţiei Agricole îi sfătuiesc pe viticultorii ca anul viitor să aplice toate tratamentele necesare ca să evite agravarea bolilor viţei de vie.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboș