Alina Mungiu-Pippidi, despre soluțiile anticorupție
Data publicării:
"Cum au scăpat alte țări de corupție?" - este întrebarea la care a oferit răspunsuri scriitoarea Alina Mungiu-Pippidi, iniţiatorul platformei civice România Curată şi preşedintele Societăţii Academice Române.
Tema conferinţei desfășurată marți după-amiaza, în sala Mare a Primăriei din Oradea, a fost inspirată din volumul cu acelaşi nume lansat în 2015 de Mungiu-Pippidi la o editură din Marea Britanie.
Bine primit de public şi critici, volumul prezintă exemplele de bune practică referitoare la controlul corupţiei şi modul în care societăţile pot accelera acest proces.
"Pe lângă o mulțime de statistici, încercând să vedem de ce atât de puține țări sunt necorupte și de ce atât de multe țări, ca să fiu sinceră, majoritatea, sunt ca a noastră. Adică țări în care poți să prezici cam cât succes va avea cineva în viață prin pilele, relațiile și cunoștințele pe care le are și mai ales cum poți să ieși din situația asta, dacă poți să ieși din situația asta. Noi acum am ajuns într-un moment radical în care lumea crede că e o ieșire simplă: iei capul cuiva și ai ieșit, dar eu sunt pe baricade de vreo 25 de ani și, de la primele aplauze cu Năstase, m-am lămurit că e mult mai greu", a precizat Alina Mungiu-Pippidi.
Autoarea susține că România a evoluat și din ultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește corupția, acum a trecut înaintea Bulgariei și Croației. La nivel mondial, țara noastră se află pe locul 30 în acest clasament.