Alergeni fără norme de aplicare. Restaurantele trebuie să treacă în meniuri ingredientele ce provoacă alergii

Data publicării:
alergeni


"- Aveţi ceva supe cremă în meniu?
- Da, azi avem supă de broccoli.
- Îmi puteţi spune, vă rog, dacă conţine gluten, nu văd specificat în meniu?
- Nu ştiu sigur, dar o să mă duc să întreb la bucătărie şi o să revin."

Răspunsul ar trebui să fie la îndemâna clientului, adică scris în meniu. Cel puțin așa prevede o regulă a Uniunii Europene care impune încă de la sfârşitul lui 2014 specificarea în meniu a 14 ingrediente cu potențial alergenic. Este vorba despre gluten, crustacee, moluște, pește, alune, lupin, alune de copac, soia, ouă, lapte, țelină, muștar, susan şi dioxid de sulf

"Directiva europeană precizează că în fiecare meniu trebuie să se regăsească ingredientele care să provoace alergii, numai că acest lucru nu se întâmplă în fiecare restaurant. Aşa că persoanele care sunt alergice trebuie să întrebe de fiecare dată ospătarul ce conţine preparatul comandat", explică Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Aşa procedează şi Lioara Ciugudean, care a descoperit în urmă cu doi ani că este alergică la gluten şi are intoleranţă la lactoză. Nutriţionistă de profesie, aceasta ştie care sunt consecinţele consumului de produse care pot provoca alergii.

"Pot apărea simptome uşoare, cum ar fi la început o balonare sau o constipaţie, respectiv o durere abdominală sau la nivelul pielii sau a tenului, o inflamaţie, eczemă sau urticarie, dar în cazurile foarte grave pot să apară şi un şoc anafilactic."

Nu toţi cei care lucrează în domeniul alimentaţiei publice s-au conformat noii prevederi. Mulţi recunosc că nu ştiau de această obligaţie.

"Eu am aflu prima dată despre această directivă, mulţumesc că mi-aţi spus de ea, noi am făcut treaba asta înainte de a ştii, pentru transparenţă faţă de clienţii noştri", spune Florian Chirilă, administratorul unui restaurant.

"Avem foarte multe preparate, la care nu sunt trecute toate ingredientele preparatului, aşa că rugăm clienţii care ştiu că sunt alergici să întrebe ospătarii", cere Alin Jude, angajatul unui restaurant.

Clienţii văd cu ochi buni această iniţiativă.

"Sigur ar trebui să existe în meniuri toate ingredientele necesare, pentru că omul trebuie să ştie ce mănâncă şi pe ce dă banii."

Chiar dacă regulamentul european nu este aplicat, în România este în vigoare Hotărâre de Guvern 21 din 2002 care vizează modul de etichetare a produselor. Spre diferenţă de prevederea străină, ale cărei norme de aplicare sunt în curs de avizare, cea românească nu prevede indicarea ingredientelor alergene şi în meniuri.

"În momentul acesta există acoperirea ordonanței 21, informarea consumatorului trebuie să fie corectă și precisă. Alergenii trebuie trecuți în lista meniu conform regulamentului european. Putem să coroborăm actul acesta normativ cu prevederile ordonanței 21 privind protecția consumatorilor", susţine Paul Anghel, de la Direcţia de Control, Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană .

Până acum, comisarii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi pentru faptul că în meniu nu au fost trecute cantităţile şi ingredientele pentru o porţie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...