Alergia la frig: simptome și cel mai rapid test care confirmă afecțiunea. Medicii atenționează: "Poate exista o formă severă"

Camelia Sinca Data publicării:
Cum se manifestă alergia la frig. Foto Shutterstock
Cum se manifestă alergia la frig. Foto Shutterstock

Alergia la frig se poate manifesta prin apariția unor erupții cutanate la nivelul pielii, mâncărimii sau iritații, semne care pot apărea la scurt timp după expunerea la rece. Poliana Leru, medic primar alergologie și imunologie a explicat pentru Digi24 când apare alergia la rece, cum poate fi diagnosticată și tratată afecțiunea.

Alergia la rece sau urticaria la frig este o reacție a pielii, declanșată odată cu expunerea la temperaturi scăzute, în general valori sub 4 grade C.

Ce este alergia la frig și cum se manifestă

„Alergia la frig este una reală și este definită de prezența unei erupții cutanate (o erupție eritemato-papuloasă cu aspect urticarian și pruriginoasă) în zonele expuse la temperaturi scăzute, în general la nivelul feței și mâinilor.

Mai este cunoscută și sub denumirea de urticarie la frig și se poate manifesta în mai multe situații. În sezonul rece poate fi mai evidentă, însă apare și în sezonul cald, în rândul persoanelor cu pielea sensibilă, care stau în temperaturi scăzute sau intră în contact cu gheață ori suprafețe reci.

Alergia la rece apare la scurtă vreme de la expunerea la temperaturi scăzute, mai ales atunci când trecerea este bruscă.

Semnele alergiei la frig

Gradul de severitate depinde de sensibilitatea fiecărui pacient în parte, dar și de existența altor boli sau cauze asociate. Printre simptomele specifice alergiei la frig pot să apară:

  • Edem la nivelul mucoasei bucale (chiar și după ce se consumă băuturi reci);
  • Umflarea mâinilor și a palmelor;
  • Prurit (mâncărime cutanată);

Poate să apară edem al feței, accentuat uneori, în cazuri mai rare, și în forme severe, cu edem laringian” a declarat medicul alergolog Poliana Leru.

Șoc anafilactic de la frig

„O formă particulară și foarte severă, dar rară, este anafilaxia la frig. De exemplu, se poate face șoc anafilactic (reacție severă) de la frig, atunci când o persoană înoată în apă rece.”, a precizat medicul specialist.

Anafilaxia este o reacție alergică care se poate produce în decurs de câteva secunde ori minute de la expunerea la substanța alergică, fie că este vorba despre un alergen alimentar ori expunerea la frig (înotat în apă rece).

Anafilaxia provoacă sistemul imun să elibereze un flux de substanțe chimice, care provoacă edeme (umflarea țesuturilor), erupții cutanate, scăderea tensiunii arteriale. Astfel, se poate ajunge în stare de șoc, căile respiratorii se îngustează, iar respirația este blocată. Anafilaxia poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.

Cauzele alergiei la frig

„Nu se cunosc cauze exacte. De multe ori, alergia poate fi o urticarie idiopatică (atunci când nu există un factor declanșator cunoscut) însă, medicul specialist face investigații pentru a putea merge către un diagnostic sigur. De exemplu, se poate duce și către boli asociate.

Urticaria la frig poate apărea, secundar, unor alte boli

Sunt anumite boli hematologice (boli care afectează elemente constitutive ale sângelui: eritrocitele, trombocitele, leucocitele etc), care afectează capacitatea unei persoane de a produce hemoglobină, cauzând anemie.

Boli care au mecanism imunologic, care determină apariția unor proteine anormale numite crioglobuline (sunt proteine din clasa imunoglobulinelor, care precipită reversibil la temperaturi scăzute) sau aglutinine la rece.

Prezența acestor proteine favorizează urticaria la frig sau forme mai severe de reacții la temperaturile scăzute.

De asemenea, anumite infecții (infecția cu virus hepatitic C, Sifilisul etc) pot să asocieze prezența crioglobulinelor și pot să aiba ca manifestare secundară alergia la frig”, a precizat sursa Digi24.

Cum afli că ești alergic la frig - diagnosticare alergie la rece

"Diagnosticul la frig implică, în primul rând, discuția cu medicul specialist alergolog, evaluarea cât mai amănunțită a simptomelor, verificarea pielii, cât și stabilirea unui istoric medical, implicit asocierea cu alte boli, dacă este cazul.

Ulterior, se efectuează testul de alergie, pentru a confirma afecțiunea. Acesta constă într-un test de simulare la rece. Mai exact, se aplică un cub de gheață pe piele timp de câteva minute.

Dacă, la locul aplicării, apare o zonă de roșeață însoțită de edem și prurit local, atunci putem să luăm în calcul diagnosticul de urticarie/alergie la frig.

De asemenea, pentru a elimina formele secundare ale altor boli hematologice, investigăm un pacient, întotdeauna, și în funcție de vârstă sau prezența altor semne", a explicat medicul Poliana Leru.

Cum se tratează alergia la frig

„Urticaria la frig o tratăm, în primul rând, prin evitarea pe cât de mult posibil a expunerii la frig, mai ales a unui contact brusc cu aerul rece.

  • Evitarea contactului brusc cu alimente/băuturi, spații sau suprafețe reci, cu gheață;
  • Evitarea variațiilor bruște de temperatură;

De asemenea, măsurile de evitare sunt, de obicei, combinate și cu tratament medicamentos. Medicul specialist poate propune administrarea medicamentelor antihistaminice, nesedative, în doze adaptate în funcție de severitatea manifestărilor.

Se acceptă de la 1 până la 4 comprimate pe zi, cu atenție la efectele sedative. Pacienții trebuie să știe că, la creșterea dozei, pot exista modificări ale reflexelor, mai ales în cazul șoferilor.

În funcție de simptome, în orice formă de urticarie, sunt utile și cremele, medicamentele administrate topic, la nivelul pielii, cu efect local. Acestea pot fi administrate de mai multe ori pe zi, fără efecte secundare”, conchide medicul specialist alergolog Poliana Leru.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor