UPDATE3: Potrivit ebihoreanul.ro, alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea se vor relua, pentru că niciunul dintre cei doi candidaţi nu a întrunit jumătate plus 1 din numărul voturilor. Florian Bodog a adunat 442 de voturi, în timp ce Constantin Bungău a fost votat de 437 de electori din cei 901 care au trecut pe la urne. 22 de voturi au fost nule. Votul va fi reluat joi, 21 aprilie.
UPDATE2: La ora 17, când s-a încheiat votul pentru alegerea rectorului Universităţii din Oradea s-a stabilit că şi-au exprimat opţiunea 901 electori, adică 88,94% din numărul de persoane cu drept de vot.
UPDATE1: Până la ora 14, 628 de angajaţi şi studenţi ai Universităţii din Oradea - adică 62% dintre cei cu drept de vot - şi-au exprimat opţiunea.
Nici nu s-au deschis bine urnele, că primii alegători și-au făcut apariția. Fiecare a votat cu gândul la viitorul Universităţii.
"Să avem studenți care să vină cu interes la școală, să avem condiții pentru ei și să ne mândrim și să ne mândrim cu universitatea noastră", spune prof. Marcela Prada, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea.
La vot participă și studenții membri în Senatul Universităţii ori în consiliile facultăților.
"Avem studenți buni, profesori foarte bine pregătiți și ar fi păcat să nu putem să batem, ca să zic așa, celelalte universități. Să fim noi cei mai buni", susţine Bogdan Țolaş, student.
Primul dintre cei doi candidaţi care a venit la secția de votare a fost decanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.
"Am votat pentru ca universitatea să aibă un rector cu viziune, care să aibă un rector cu angajament, un rector care să conducă universitatea spre excelență și care să scoată universitatea din ceea ce se întâmplă în momentul de față", a declarat Florian Bodog, decanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.
La interval de câteva minute a sosit actualul rector.
"Am votat pentru continuitate, pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă a universității și pentru o universitate independentă din toate punctele de vedere, politic, financiar, deci a universitarilor", a declarat Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Modalitatea de desemnare a noului rector a fost decisă în urma referendumului de anul trecut. Peste 80% dintre cei prezenți atunci au optat pentru vot universal, în detrimentul variantei de concurs public.
"Deja aveam logistica de la recentele, recentul referendum de anul trecut și ca atare nu a fost o problemă deosebită. A trebuit retipărite aceste buletine conform candidaturii și totul a decurs eu zic că ok", a precizat Ștefan Herchi, președintele Biroului Electoral al Universității din Oradea.
La alegerile de astăzi sunt așteptați 1013 votanți. Dintre ei 68 sunt studenți.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță