foto: arhivafoto.ro
Potrivit unor date statistice prezentate la o conferinţă internaţională la Budapesta, suprafaţa terenurilor cultivate ecologic în România depăşeşte 300.000 de hectare, în timp ce în Ungaria abia dacă ajunge la 127 de mii.
Miklós Nagy, preşedintele Asociaţiei Bioterra România: "Din 2010 încoace a crescut semnificativ numărul fermierilor ecologici, din mai multe motive. O dată că deja consumatorii caută produsele ecologice cu încredere."
În plus, specialiştii susţin rentabilitatea acestui domeniu care, în ciuda dificultăţilor întâmpinate de agricultori, oferă preţuri duble pentru produsele bio faţă de cele obişnuite.
Un alt motiv este faptul că statul român şi Uniunea Europeană oferă mai multe facilităţi pentru cei care obţin certificatul ecologic. De exemplu, cei care practică această formă de agricultură primesc un punctaj care îi ajută la obţinerea fondurilor europene. Pentru asta, fermierii trebuie să facă faţă zecilor de verificări şi să evite cu orice preţ folosirea substanţelor chimice în agricultură.
"Îmi achiziţionez produsele din magazine sau de la comercianţi în care am încredere şi despre care ştiu că nu folosesc îngrăşăminte chimice; prefer îngrăşămintele naturale", spune un producător.
dr. Amorin Popa, șeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Oradea: "Din păcate, alimentele industriale, pentru a fi mai frumoase, mai atractive şi mai ieftine sau ca producţia lor să fie mai abundentă, sunt tratate şi sunt, să zic aşa, ajutate să se dezvolte într-un mod armonios, cu ajutorul unor substanţe chimice."
Cu toate că sunt mai sănătoase, preţul produselor bio este chiar dublu faţă de al celorlalte alimente.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi