E agitație în marile magazine, în zilele dinaintea Anului Nou. Oamenii se plimbă printre rafturi și își umplu cărucioarele cu toate cele necesare. Cele mai aglomerate raioane sunt cele de pește și de carne. Câteva sute de lei lasă fiecare cumpărător la casele de marcat.
În ultimele zile, supermarketurile și hipermarketurile din Oradea au fost pline de clienți de la prima oră până la închidere. Prima oprire a fost la raionul de pește, unde oferta a fost variată. Prețul unui kilogram de somon a ajuns la 55 de lei, în timp ce codul era vândut cu 50 de lei pe kilogram.
„- Ce pește ați preferat să luați?
- Numai crap.
- Cum îl veți prepara?
- Fript, la cuptor.
- E important să nu lipsească de pe masa de Revelion?
- Da, e foarte important pentru că nu îl mănânci în fiecare zi.”
„- De Revelion, e tradiție la noi să mâncăm pește.
- Ce pește ați preferat să luați?
- Mie îmi plac păstrăvii.
- Și cum vi se par prețurile?
- Sunt ok și sunt proaspeți peștii.”
A urmat raionul cu carne, unde mulți s-au plâns de prețuri. Pentru un kilogram de spată de porc au plătit 13 lei, iar pentru cel de carne tocată - 12 lei.
„- Ce ați cumpărat?
- Carne, ce trebuie pentru sărbători. Scumpe toate, ce să facem, aste e!”
Alții au fost mai prevăzători și și-au luat toate cele necesare imediat după Crăciun. Acum nu au făcut decât mici completări la lista de cumpărături.
„- O șampanie pentru copii, niște murături, carne tocată.
- Ați venit cu o listă de acasă?
- Da, dar acum nu prea cumpărăm; noi am cumpărat săptămâna trecută.
- Cam cât sunteți dispus să cheltuiți pe coșul de Revelion?
- Cam vreo 400 de lei.”
Pentru cei care nu au apucat să-și facă toate cumpărătuile, hipermarketurile funcționează în acest weekend după programul normal.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi