În luna octombrie 2013, Primăria comunei Spinuş dădea aviz favorabil proiectului de prospecţiuni seismice pentru identificarea zăcămintelor de hidrocarburi.
"Am dat un aviz favorabil ca să intre în comuna Spinuş pe drumurile publice şi doar pe terenurile care se se se referă la primărie", explică primarul Gheorghe Creţ.
"Nu e normal la cap. Dar cum să îi lase,să ne otrăvească toate apele?", s-au revoltat localnicii.
Acum primarul regretă propria hotărâre. "Am văzut că în mass media se discută şi subiectul ăsta ia amploare şi i-am stopat."
Însă avizul favorabil odată dat şi înregistrat rămâne valabil. Dacă unele primării au acceptat, altele au respins din start orice fel de încercare de identificare a resurselor minerale.
Anca Sas, purtător de cuvânt Primăria Oradea: "Nu am avizat şi nu vom aviza pe raza municipiului explorări şi foraje subterane pentru cercetări ale resurselor minerale."
CJ Bihor: Explorări doar cu certificat de urbanism
Pe lângă autorităţile locale, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a specificat în vara anului trecut că prospecţiunile din judeţ au nevoie de un aviz de mediu. După ce firma maghiară a modificat documentaţia şi a precizat că explorările nu se vor face în arii protejate, nu mai este nevoie de acest document.
Loredana Ţârţ, purtător de cuvânt Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor: "Pentru proiectul "Lucrări de prospecţiune tridimensională", având scopul de a descoperi hidrocarburi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a emis clasarea notificării, pentru că proiectul propus nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului."
Totuşi, nicio mişcare nu poate fi făcută până când Consiliul Judeţean nu va elibera certificatul de urbanism.
Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor: "Va fi specificat în el zonele unde s-au obţinut avize favorabile din partea primăriilor comunelor respective."
Suprafaţa vizată în acest moment de prospecţiunile seismice este de 450 de kilometri pătraţi. Un utilaj special va da solului impulsuri, un fel de seisme, cutremure, de mică intensitate ce vor fi recepţionate de aparate speciale. La final, se vor şti locurile potrivite pentru amplasarea sondelor.
reporter: Andrea Crişan
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș