Cele trei firme care au anunţat în ianuarie disponibilizarea personalului activează în industria uşoară.
"Numărul total de angajaţi preconizaţi a fi concediaţi sunt 567, iar domeniile de activitate din care urmează să fie concediaţi sunt în domeniul confecţiilor, îmbrăcăminte şi pantofi", a declarat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef adjunct al ITM Bihor.
Reprezentanţii firmei de încălţăminte au precizat că activitatea le-a fost afectată de starea dezastruoasă a drumului naţional 76 Oradea - Deva, care trece prin Beiuş.
"Suntem afectaţi în privinţa timpului de livrare şi a costului reparaţiilor mijloacelor auto, pe care îl suportăm, dar şi a periculozităţii ridicate a practicării unui asemenea drum zilnic de către unii dintre angajaţi, dar şi de conducerea fabricii", se arată în comunicatul fabricii de încălţăminte Lamirsan SRL.
Singura şosea din ţară care are şi pagină de Facebook îi ţine la distanţă şi pe alţi investitori.
"Întârzierea lucrărilor pe DN76 ne îngreunează foarte mult dezvoltarea economică. Am luat contact cu investitorii şi se plâng de acelaşi lucru. Locuri de muncă în plus este foarte greu să fie create", recunoaşte Gabriel Popa, viceprimarul municipiului Beiuş.
Specialiştii spun că firmele au ales varianta concedierilor şi din cauza cererii scăzute de pe piaţă.
"Sunt acţiuni repetitive, ciclice. Contractele pe care aceste societăţi le au pe piaţa din România, dar nu numai, aduc după ele eliberarea unui număr de persoane", susţine Csaba Bekesi, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Cei 567 de angajaţi concediaţi se vor adăuga din martie celor 1600 de şomeri înregistraţi în Beiuş. Locurile de muncă vor fi şi mai greu de găsit într-o zonă declarată defavorizată.
"- E greu să vă găsiţi un loc de muncă aici în zonă?
- În afară de încălţăminte şi croitorie, nu prea."
"E greu, aici nu sunt locuri de muncă."
Rata şomajului în zona Beiuşului este printre cele mai ridicate din judeţ.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş