"Facem acest şablon pentru toate cele trei culori şi bineînţeles că după aceea noi tăiem aceste materiale, după şablon, pe urmă vin încheiate, apoi descălcate, pe urmă vin aranjate. Pe urmă punem şnur, pon-pon şi e gata fanionul pentru maşină", spune Iuliana Chelu, proprietara afacerii.
De două luni, de când au venit primele comenzi pentru ziua naţională, în atelierul doamnei Iuliana nu mai este linişte. Angajatele lucrează şi peste program, pentru că au avut de croit cinci mii de drapele şi fanioane tricolore.
"Am avut foarte multe comenzi, chiar neaşteptat de multe. În ultimele zile am lucrat intens, chiar şi noaptea. Sigur, nu e de dorit acest lucru, dar nu avem ce face şi în final, compensăm angajaţii cu zile libere", susţine Alexandrina Chelu, administratorul atelierului.
Multe comenzi au venit din afara ţării. Printre ele, şi un steag tricolor de 25 de metri pătraţi, care a costat 300 de euro. De cea mai mare trecere s-au bucurat steguleţele al căror preţ, de 10 lei, a atras mulţi cumpărători în magazinul de prezentare al firmei.
"Vreau să-l pun acolo în geam, să vadă că-s român adevărat."
Pe lângă drapelele simple,la mare căutare, a fost şi tricolorul imprimat cu stindardul dacic.
"Unele persoane au considerat că este un pic ciudat să asociem simbolul dacic cu steagul tricolor, dar noi totuşi am considerat că nu este nici ilegal, dar nici imoral, pentru că este vorba de două simboluri naţionale ale unor popoare care au locuit, respectiv locuiesc pe acest teritoriu", spune Alexandrina Chelu.
Preţul unui steag realizat la Oradea diferă în funcţie de dimensiuni şi model, de la 5 lei la câteva zeci de lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi