353 de milioane de lei este datoria acumulată de Electrocentrale Oradea către 113 creditori. Banii trebuie înapoiați în scurt timp furnizorilor, iar CET trebuie să facă profit. Pentru asta administratorul special desemnat de municipalitate, cel care înlocuiește consiliul de administrație după intrarea în insolvență a societății, a venit cu un plan de măsuri pentru reducerea pierderilor.
"Pentru toate materialele care compun prețul de producție a gigacaloriei s-au operat reduceri și 30% sunt contracte care au putut fi negociate, altele care nu au putut fi negociate pentru că erau în zona de disconfort pentru partenerul nostru, dar care reduc costurile de producție cu 15%", spune Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.
Administratorul special dă asigurări că tariful gigacaloriei nu va fi mărit
Proiectul de salvare a CET va cuprinde și vânzarea unor bunuri. Reprezentantul Casei de Insolvență Transilvania, Bogdan Gorde, precizează că "primul pas este evaluarea bunurilor de către un evaluator ales de creditori. Urmează aprobarea modalității de a valorifica și punerea în vânzare către creditori."
Managerul special a modificat şi organigrama instituției, care prevede disponibilizarea a 20 de angajați. Noul administrator vrea să reia negocierile cu sindicatele pentru tăierea unor sporuri duble. Masurile de reorganizare cuprind și externalizarea serviciilor de transport al combustibililor, de pază sau de descărcare a cărbunelui.
Managerul este hotărât să descopere toate plățile și tranzacții suspecte făcute către unii furnizori. În următoarele 6-8 luni se va creiona un plan de reorganizare, iar aplicarea lui va dura câţiva ani.
Managerul special desemnat pentru punerea pe linie de plutire a Electrocentrale susține că măsurile nu vor duce la creștera tarifului gigacalorie plătită de populație.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop