Această mașină care demarează în trombă la vederea camerei de filmare a făcut duminică zeci de drumuri între colonia de romi și secția de votare din comuna bihoreană Lăzăreni. Localnicii spun că, de fiecare dată, din autoturism oamenii coborau cu plase de alimente în mână.
"- Da' de unde ați primit alimentele?
- De acolo din jos, de la ăștia... Ne-au prins aici, pe drum...
- Da' unde-i magazinul ăla?
- Acolo, jos.
- De la primar aveți ce aveți?
- Nu, pe cont."
Romii care nu au fost încă la vot aşteaptau să fie preluaţi şi duşi cu maşina la secţia de votare.
"- Mai trebuie să mai meargă cineva la vot?
- Da, merg mulți oameni.
- Vă duce și vă aduce cu mașina?
- Da!
- Oamenii primarului?
- Da!
- S-a mai întâmplat să vă ia să vă ducă cu mașina undeva?
- Nu!"
Câţiva localnici au observat ce se întâmplă şi au alertat Poliţia.
"De dimineață, de la ora 7, 8 au început să vină mașinile din sat și să poarte romii la votare. Au făcut trei-patru curse cu aceleași mașini care sunt știute de toți oamenii", spune un localnic, sub protecţia anonimatului.
Poliţiştii din comună spun că au transmis problema Poliţiei Judeţene.
"A fost o sesizare telefonică, căreia i s-a răspuns, au fost verificate persoanele, care au fost întrebate dacă le-a fost indicat să voteze sau nu, niciuna nu mi-a confirmat", a susţinut şeful de post din Lăzăreni.
Localitatea Lăzăreni a intrat în atenţia observatorilor de la Pro Democraţia după primul tur din cauza votului pe listele suplimentare. Asociaţia a decis să trimită acolo un reprezentant în turul doi.
"Din turul trecut oarecum cifra celor care au votat pe listele suplimentare ne-au atras atenția că s-ar putea ca lucrurile să nu fie tocmai în ordine aici", a precizat Cătălin Chirilă, reprezentant al Asociației Prodemocrația.
Primarul din Lăzăreni, Paul Cristian, nu crede că s-a comis vreo ilegalitate: "Nu poate zice nimeni că oamenii mei sau pe mine m-a vazut astăzi transportând oameni la vot."
Comunitatea de romi din Lăzăreni numără câteva sute de persoane care trăiesc la marginea comunei în condiţii greu de imaginat. Majoritatea bărbaţilor lucrează la compania de salubritate din Oradea, acolo unde este angajat şi fratele primarului din Lăzăreni.
"- Fratele primarului și el lucrează la RER, nu?
- Și? Dacă lucrează la RER are și el un salar cum am și eu", susţine liderul comunităţii de romi din Lăzăreni.
Poliţia Bihor a trimis un echipaj în localitate pentru a demara o investigaţie.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş