Pe câmpurile arse de arşiţa din ultimele zile combinele şi tractoarele au ieşit la seceriş. Recolta se anunţă peste cea din vara trecută, iar în unele cazuri stabileşte adevărate recorduri.
"Depăşesc aşteptările noastre. Producţia medie la hectar trece bine de 7000, ne situăm undeva aproape de 8000 de kilograme la hectar", spune Gheorghe Tirpe, inginer tehnolog la o fermă.
Astfel de vârfuri se înregistrează în cazul suprafeţelor fertilizate şi bine îngrijite. Anul acesta în Bihor au fost cultivate peste 70 de mii de hectare de grâu şi se aşteaptă o recoltă de peste 320 de mii de tone de grâu, altfel spus 4500 de kilograme la hectar. Potrivit estimărilor Direcţiei pentru Agricultură Bihor, 2015 aduce un plus de 200 de kilograme la hectar. Creşterile vin în contextul în care anul trecut au scăzut suprafeţele cultivate cu grâu din cauza preţului mic.
În schimb, anul acesta a crescut cu 2300 de hectare suprafaţa cultivat cu rapiţă. Specialiştii în agricultură estimează o producţie de 3150 de tone la hectar.
"Ţinând cont de faptul că preţul e mai bun faţă de anul trecut, eu zic că rapiţa e rentabilă pentru fermieri", susţine Dan Corbuţ, administratorul unei societăţi agricole din Cauaceu.
Pe lângă vremea favorabilă, fermierii au beneficiat şi de subvenţii de la stat: au primit câte 160 de euro pentru întreţinerea fiecărui hectar de grâu şi rapiţă.
"Pe hectar s-a dat de la bugetul comunitar 139,38 de euro pe hectar, iar de le bugetul naţional 19,81 euro pe hectar", a detaliat Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor.
În Bihor au fost cultivate cu cereale peste 184 de mii de hectare. Porumbul ocupă cea mai mare suprafaţă - aproape 83 de mii hectare, urmat de grâu şi floarea soarelui.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş