Mihaela Mogyoros are 40 de ani şi a semnat în 2011 un contract de finanţare pe măsura 112, prin care sunt oferiţi bani doar tinerilor fermieri. A renunţat la afacerea pe care o avea şi a dezvoltat alta în agricultură. Acum cultivă 53 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui şi arbori ornamentali.
"Ideea era a lui tata, pentru că o viaţă întreagă a lucrat numai în agricultură şi noi am râs iniţial de ea, dar, totuşi, viaţa face să vrem până la urmă şi este profitabilă, într-adevăr", spune Mihaela Mogyoros.
La 25 de ani, Lavinia a început o afacere în agricultură. Cu 12 mii de euro din fonduri europene, cultivă în fiecare an trei hectare de varză, iar marfa o vinde în pieţele din Oradea. "Nu ne-am gândit să facem o afacere din cultura verzei, dar pentru că au apărut fondurile europene am zis să profităm de aceste fonduri nerambursabile."
40 de mii de euro, suma maximă care poată fi accesată
Cea mai importantă condiţie pentru fermierii care vor să obţină fonduri europene pe măsura 112 este să aibă sub 40 de ani. Prima de instalare este de 12 mii de euro, iar în termen de trei ani afacerea trebuie să se dezvolte astfel încât să poată fi accesată suma maximă de 40 de mii de euro.
"De anul viitor, suma maximă pe care o vor putea accesa pe măsura 112, instalarea tinerilor fermieri, s-ar putea să crească la 70 de mii de euro. Sigur că această creştere până la 70 de mii de euro va genera şi condiţii mai aspre", anunţă Cristian Buzlea, directorul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor.
În ultimii trei ani peste 800 de tineri din Bihor au accesat 22 de milioane de euro, bani pe care i-au investit în agricultură. Dintre aceştia, 290 au semnat contractele de finanţare luna trecută.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves