Ambulanţele sunt tot mai solicitate: numai în acest an, echipajele de salvare din Bihor au contabilizat aproape 78 de mii de intervenții. Personalul medical a acordat îngrijiri unui număr de 64 de mii de persoane, cele mai multe cu probleme cardiace. Asta în condiţiile în care parcul auto al Serviciul Judeţean de Ambulanţă este învechit. Există însă şanse ca anul viitor, instituţia să primească autosanitare noi.
Statistica Ambulanței Bihor arată că atât numărul intervenţiilor, cât şi al persoanelor asistate în acest an au crescut faţă de 2016.
"Sunt 77.627 de intervenţii, în creştere faţă de 2016 cu 7,4%. Solicitări pe 112 au fost 97.023, în creştere faţă de anul trecut cu 3,72%", a precizat dr. Liciniu Venter, managerul interimar al Ambulanţei Bihor.
Medicii spun că a crescut îngrijorător numărul tinerilor cu afecţiuni cardiace.
"A crescut, faţă de anul trecut, patologia cardiacă, în special la persoanele tinere, între 30 şi 50 de ani. Probabil din cauza suprasolicitarii persoanelor tinere, probabil din cauza consumului de alcool, tutun", a declarat dr. Ionela Gui, directorul medical al Ambulanței Bihor.
Aceste date vin în contextul în care multe din cele 64 de ambulanțe, din care 61 operative, sunt vechi şi cu mulţi kilometri la bord. Ambulanțe noi ar putea ajunge în Bihor la mijlocul anului viitor, în urma unui demers al Ministerului Sănătății.
"Parcul auto este învechit. Avem maşini care au şi peste 900 de mii de kilometri; cele mai vechi au peste 8 ani", spune managerul interimar al Ambulanţei Bihor.
Ca să nu aglomereze echipajele de ambulanță, pacienții sunt sfătuiți de medici ca în cazul problemelor minore de sănătate să se adreseze unuia celor 34 de centre de permanenţă medicală din Bihor.
Reporter: Anca Deac / Operator: Gabor Szilagyi