Şapte bihoreni au profitat de "Prima chirie" în cele aproape patru luni trecute de la lansarea programului. Beneficiarii şi-au găsit un loc de muncă la mai bine de 50 de kilometri de domiciliu, motiv pentru care au primit o primă de relocare. În valoare de cel mult 900 de lei pe lună, aceasta este acordată timp de trei ani şi acoperă trei sferturi din totalul cheltuielilor de întreţinere.
Angela Szabo are 21 de ani și, după ce în vară a absolvit facultatea, și-a căutat un loc de muncă în comuna natală, dar și în împrejurimi. Nu a găsit nimic în domeniul resurselor umane, așa că s-a reîntors la Oradea, unde s-a angajat. Patronul firmei la care lucrează i-a spus despre programul "Prima Chirie" și a îndrumat-o spre Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.
Acum tânara primește o subvenție lunară care îi acoperă banii pe care îi plătește pentru un apartament.
"Mă ajută foarte mult acești bani cu care reușesc să îmi plătesc chiria și întreținerea care sunt destul de mari și astfel pot să îmi pun salariul deoparte. Dacă nu beneficiam de acești bani m-aş fi întors acasă", spune Angela.
De prima de relocare acordatã prin programul "Prima Chirie" mai beneficiazã 6 bihoreni, care s-au mutat la o distanțã mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pentru a se angaja.
"O să fie de folos, pentru că vedeți cum e într-un oraș: sunt și de 150-200 de lei doar chiria plus cheltuielile; vara e mai ușor", spune Florin Iova, beneficiar al programului "Prima Chirie".
Celor înscriși în program statul le subvenționeazã 75% din cheltuielile pentru întreținerea personalã.
"Până în limita a 900 de lei timp de 3 ani, deci 36 de luni, adică aproximativ 200 de euro pe lună. Schimbarea domiciliului trebuie să se facă în mod legal ori prin rezidență ori prin domiciliu, respectiv contract de închiriere pe baza căruia se fac decontările acestea", a explicat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
De acest program beneficiazã, indirect, şi patronii unor firme din Oradea. Din cauza lipsei de forţã de muncã în oraş, ei sunt nevoiţi sã-şi aducã muncitori cu autobuzele de la zeci de kilometri distanțã.
"Foarte mulți sunt tineri, dar nu ar avea din cauza chiriilor posibilitatea să se stabilească în oraș și de acolo să vină la locul de muncă", susţine Laura Curelea, administratorul unei firme din Oradea.
Veniturile nete lunare pentru a beneficia de prima de relocare nu trebuie să depăşească 5.000 de lei.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş