Ideea alipirii Sînmartinului la Oradea a fost lansată de primarul Ilie Bolojan în urmă cu un an. Iniţial, referendumul în acest scop era programat să aibă loc o dată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, dar a fost amânat pentru luna mai a acestui an.
Ca să-i convingă pe locuitorii din cele două aşezări să voteze pentru unire, autorităţile au alocat 400 de mii de lei pentru o campanie de marketing unică în ţară.
"Promovare în presa scrisă, în presa online, realizarea de panouri outdoor, cât și în incinte; vom avea mesaje care vor fi promovate de echipele sportive ale orașului, vor fi realizate spoturi video, spoturi audio", a detaliat Eduard Florea, cordonator al campaniei de marketing.
Beneficiile unificării sunt explicate şi prin intermediul unei pagini de internet - www.referendumoradea.ro. Prin unirea Sînmartinului cu Oradea, autorităţile promit revitalizarea turismului în zonă. Asta în condiţiile în care, anual, în Băile Felix ajung 136 de turişti, iar în oraş vin 116 mii de vizitatori. Pe lângă aceasta, specialiștii estimează că investitorii vor fi atrași într-o zonă care va depăși Timișoara ca suprafață.
"Experiența socială recentă arată că aglomerările urbane construite în jurul unor strategii cu produse și servicii vandabile fac ca zona să poată spera la prosperitate", explică Dacian Palladi, analist financiar.
Locuitorii oraşului sunt de acord cu propunerea de alipire la Oradea a comunei Sînmartin.
"Este o oportunitate pentru noi să fim legați de Sînmartin pentru că aduce un folos pentru comunitatea noastră."
"Investițiile vor fi mai mari pe plan local."
În schimb, cei din Sînmartin sunt indecişi.
"Poate o să fie traiul mai scump. Nu știm dacă o să fie bine sau o să fie rău."
"- Care credeți că vor fi consecințele?
- În primul rând creșterea impozitelor pentru toate locuințele, în al doile rând dispariția micilor producători agricoli."
Autorităţile orădene susţin că taxele pe care le vor plăti locuitorii din Sînmartin rămân aceleaşi timp de 10 ani, după unificare. Vor creşte apoi gradual timp de cinci ani până vor ajunge la nivelul celor din oraş.
După alipirea comunei învecinate, Oradea va câştiga 10 mii de locuitori şi va avea 6 mii de hectare.
Reporter: Mariana Gurgu
Opeartor: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş