Oradea a devenit vineri un oraş al ambasadorilor. La propriu. 27 de reprezentanți diplomatici în România ai unor țări precum Lituania, Peru, Mexic sau Egipt s-au aflat în reședința Bihorului, într-o vizită de documentare. Diplomații au discutat cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene pe subiecte legate de economie şi strategii pentru dezvoltarea afacerilor şi păstrarea tinerilor în ţară.
Ajunşi în centrul Oradei va bordul unui autocar, ambasadorii au fost invitați la un tur al Pieței Unirii, unde le-au fost prezentate detalii despre istoria locală.
"Eu şi soţia mea suntem foarte impresionaţi de patrimoniul cultural al acestei regiuni şi căutăm oportunităţi pentru a ne apropia şi a construi poduri între ţările noastre", a declarat Jose Miguel Menchaca, ambasadorul statului Chile.
"Sperăm ca prezența noastră aici să îi facă pe oamenii de afaceri să își dorească să ne cunoască mai bine și să aibă ambiția de a-și extinde afacerile nu doar în regiune și în Europa, ci și în alte zone precum Orientul Mijlociu și Africa", a spus Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed, ambasadorul Egiptului.
Înainte de turul din centrul orașului, cei 27 de ambasadori au discutat cu reprezentanții autorităților locale. Au fost abordate teme precum dezvoltarea afacerilor și migrația forței de muncă în străinătate.
"Aveți vreo strategie pentru a atrage și a păstra în țară cetațenii tineri cu studii?", a întrebat Arvydas Pocius, ambasatorul Lituaniei.
"V-aș da un exemplu ce facem noi. Vom lansa chiar anul acesta un program care se numește "Realizează-te în Oradea", prin care încercăm să îi convingem pe tinerii talentați din Oradea să rămână la facultățile din Oradea", a răspuns Ilie Bolojan, primarul Oradei.
"Dacă un medic specialist câștiga în urmă cu doi, trei ani sub o mie de euro sau până în o mie de euro, în momentul de față salariul unui medic specialist poate ajunge până la patru mii de euro", a completat Ioan Mihaiu, prefectul de Bihor.
Primarul Ilie Bolojan le-a prezentat diplomaților proiectele puse în aplicare de administrația locală pentru reducerea birocrației și pentru a scurta timpul de așteptare la ghișee.
"La parter (în Piramida Primăriei Oradea - n.n.) sunt aduse toate serviciile care, chiar dacă nu sunt în subordinea primăriei, le permit cetățenilor ca, venind în primărie, să rezolve toate problemele pe care le au."
"Există orașe care fac lucrurile mai bine decât noi în anumite domenii - ne ducem în vizită la respectivele administrații și aplicăm cu rapiditate aceste chestiuni în așa fel încât să folosim experiența altora", a spus primarul Oradei.
Vizita celor 27 de ambasadori reprezintă o iniţiativă a Ministerului de Externe care, cu ocazia Centenarului, organizează ieșiri în ţară pentru Corpul Diplomatic de la Bucureşti.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța / Foto: Primăria Oradea