240 de localnici din Diosig vor fi instruiţi în meserii din turism. Edilii au accesat 2 milioane de euro

Data publicării:
viticultura 220514
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Prima podgorie din Diosig a apărut în 1360, în timpul domniei regelui maghiar Ludovic de Anjou. 500 de ani mai târziu în zonă existau 700 de hectare de vie, motiv pentru care în comună s-a înfiinţat şcoala viticolă. Din imensele podgorii de altădată au mai rămas 70 de hectare de vie, pe care administraţia locală vrea să le transforme într-o atracţie turistică. A accesat fonduri europene în valoare de două milioane de euro şi îi va pregăti pe săteni în meserii din domeniul turismului.

"Mergem la fiecare localnic care este şomer sau care este în căutarea unui loc de muncă şi încercăm să-l motivăm să participe la cursurile noastre agroturistice şi lucrător în agroturism, pentru a-şi dezvolta o afacere în agroturism", spune Jozsef Gonczi, coordonatorul proiectului.

"Simţim nevoia, de exemplu, de spaţii de cazare. În momentul de faţă, dacă vin 20 de turişti, nu avem unde să-i cazăm; îi cazăm în Săcuieni, Biharia, Tămăşeu", recunoaște Attila Mados, primarul comunei Diosig.

La cei 48 de ani, Geza Kun are o podgorie în Diosig. Este interesat de cursurile de calificare ale autorităţilor, pentru că vrea să-şi dezvolte afacerea şi să le arate şi turiştilor via pe care o deţine.

"Băieţii mei sunt la facultate şi pe ei i-ar mai interesa să facă un motel sau un restaurant, un motel mic cu restaurant aici, să putem să ne dezvoltăm."

La fel de interesat de cursurile de calificare este şi Szabolcs Szekely. Spre deosebire de majoritatea consătenilor săi, el produce mezeluri după rețete tradiționale.

"Cred că m-ar ajuta foarte mult la piaţa de desfacere, ca să am clientelă mai mare, ca să am unde să vând marfa."

Cursurile de calificare vor dura 18 luni și sunt gratuite. Iniţiatorii proiectului spun că turismul din zona Diosig, bazat pe podgoriile din zonă, va atrage mai ales turişti din Ungaria.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România care l-a lăsat cu gura căscată pe un italian și nu este...
Digi FM
Mitică Dragomir, dezvăluiri despre divorțul lui Dan Șucu: „Nu e normal să îi dai soției tale jumătate din...
Pro FM
Kanye West intenționează să se mute în Europa: „Se simte nerespectat în SUA”. România, printre țările aflate...
Film Now
Emma, actuala soție a lui Bruce Willis, declarații după ce actorul a împlinit 70 de ani: „A avut o zi...
Adevarul
Reacția soției patronului de la Ferrari, după ce a aflat prețul avioanelor închiriate de Klaus Iohannis
Newsweek
1.150 lei în plus la pensie în aprilie. Ce pensie trebuie să ai ca să primești banii? Când îi iei?
Digi FM
Cine este John Ion Banu, candidat independent la alegerile prezidențiale. A emigrat în SUA înainte de...
Digi World
A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme s-a confruntat
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Fiul lui Robert De Niro s-a transformat radical. Aaron Kendrick, surprins de paparazzi cu părul roz și tocuri
UTV
Andreea Bănică își îngrijorează fanii: „Am plâns ceva...”. Artista, în lacrimi pe rețelele de socializare