Prima podgorie din Diosig a apărut în 1360, în timpul domniei regelui maghiar Ludovic de Anjou. 500 de ani mai târziu în zonă existau 700 de hectare de vie, motiv pentru care în comună s-a înfiinţat şcoala viticolă. Din imensele podgorii de altădată au mai rămas 70 de hectare de vie, pe care administraţia locală vrea să le transforme într-o atracţie turistică. A accesat fonduri europene în valoare de două milioane de euro şi îi va pregăti pe săteni în meserii din domeniul turismului.
"Mergem la fiecare localnic care este şomer sau care este în căutarea unui loc de muncă şi încercăm să-l motivăm să participe la cursurile noastre agroturistice şi lucrător în agroturism, pentru a-şi dezvolta o afacere în agroturism", spune Jozsef Gonczi, coordonatorul proiectului.
"Simţim nevoia, de exemplu, de spaţii de cazare. În momentul de faţă, dacă vin 20 de turişti, nu avem unde să-i cazăm; îi cazăm în Săcuieni, Biharia, Tămăşeu", recunoaște Attila Mados, primarul comunei Diosig.
La cei 48 de ani, Geza Kun are o podgorie în Diosig. Este interesat de cursurile de calificare ale autorităţilor, pentru că vrea să-şi dezvolte afacerea şi să le arate şi turiştilor via pe care o deţine.
"Băieţii mei sunt la facultate şi pe ei i-ar mai interesa să facă un motel sau un restaurant, un motel mic cu restaurant aici, să putem să ne dezvoltăm."
La fel de interesat de cursurile de calificare este şi Szabolcs Szekely. Spre deosebire de majoritatea consătenilor săi, el produce mezeluri după rețete tradiționale.
"Cred că m-ar ajuta foarte mult la piaţa de desfacere, ca să am clientelă mai mare, ca să am unde să vând marfa."
Cursurile de calificare vor dura 18 luni și sunt gratuite. Iniţiatorii proiectului spun că turismul din zona Diosig, bazat pe podgoriile din zonă, va atrage mai ales turişti din Ungaria.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș