Supranumiţi „cuminţeniile pământului", copiii care au un cromozom în plus pe perechea 21 sunt mai afectuoşi decât ceilalţi. Părinţii spun că, din păcate, societatea îi marginalizează de multe ori, fără să ştie adevărul despre ei. În România unul din 700 de bebeluşi se naşte cu sindrom Down.
În Occident, statele au diferite programe de integrare a acestor copii. La maturitate, mulţi dintre ei devin independenţi şi practică o meserie, pe care o deprind în şcoală. În România, statul nu a înfiinţat un program special pentru copiii cu sindrom Down, iar familiile acestora încearcă acum să aducă o schimbare.
Antoneta Vanea, preşedintele Asociaţiei AGA Down: „Copiii cu sindrom Down, cel puţin în Occident, nu la noi, sunt foarte apreciaţi, au o dragoste necondiţionată, nu condiţionează nimic pentru a da iubire. Noi ar trebui să ştim în România lucrul acesta, dar, din păcate, nu-l cunoaştem."
Gina Olaru, mama unui copil cu sindrom Down: „Aşteptăm o uşă deschisă să fie primiţi copiii noştrii în grădiniţe şi şcoli de masă, potenţialul lor este unul... Încercăm să nu fim marginalizaţi, să facem parte şi noi din societate."