Peste două sute de angajați ai unei companii multinaţionale care funcţionează în Parcul Industrial din Oradea au lăsat la o parte utilajele și calculatoarele și au pus mâna pe ciocan și fierăstrău. Timp de nouă zile, sunt voluntari şi vor construi patru locuințe în care se vor muta tot atâtea familii cu venituri mici. Proiectul este coordonat de Asociația Habitat pentru Umanitate Beiuș care în ultimii 20 de ani a ridicat peste trei sute de astfel de case.
La prima oră a dimineții, 40 de angajați s-au familiarizat cu munca de pe șantier. Sunt câțiva dintre cei 200 de voluntari care au decis ca în timpul liber să construiască gratuit case pentru familiile care provin din medii defavorizate. Printre beneficiarii proiectului se numără și Călin Moise. Căsătorit de zece ani, bărbatul nu a reușit să își cumpere o locuință, astfel că acum lucrează cot la cot alături de voluntari.
"Nu ai șansa asta din două salarii minime de 1.000 de lei, fie 1.500 sau 2.000 de lei să mai pui și deoparte, să crești și copiii, să îi educi la școli. Muncesc la fel ca toată lumea, mă bucur că sunt voluntari, dar ar fi bine ca acst proiect să fie la o scară mult mai mare, adică și statul să se implice", spune bărbatul.
În același imobil vor locui alte trei familii. Însă casa nu le este oferită gratuit. Beneficiarii vor avea de plătit materialele de construcţie.
"(Beneficiarii - n.n.)În 20 de ani plătesc un credit de aproximativ 22.000 de euro. Sunt patru locuințe sub un acoperiș comun, pe două nivele, 56 de metri părați, compusă din living,o baie, scară de acces la etaj și două dormitoare la etaj", explică Emil Barna, coordonatorul voluntarilor.
"Cot la cot cu beneficiarii locuințelor, voluntarii prelucrează lemnul, bat cuie, montează tigle și izolează pereții exteriori", a observat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"De cinci ani vin de fiecare dată. În primul rând ajuți pe cineva care este mai sărac decât tine și care are nevoie de ajutor", spune Adriana Cuce, voluntar. O completează Vlad Ioan: "Este o acțiune prin care ne consolidăm relațiile de prietenie din cadrul firmei, să legăm noi relații, să socializăm."
Lucrările vor continua până la sfârşitul săptămânii viitore. În ultimii ani, peste 1.200 de angajaţi ai companiei au fost voluntari la ridicarea de locuințe.
Din 1996 și până acum Asociația Habitat pentru Umanitate Beiuș a construit peste 300 de case, ajutând în același timp peste 2000 de oameni cu posibilităţi limitate.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi