Printre cele şapte case care vor fi demolate în prima etapă se numără şi cea a familiei Boţa de pe Strada Adevărului. Evaluatorul angajat de Primăria Oradea le-a oferit celor doi soţi 45 de mii de euro. Familia este obligată să se mute în acest an, dar consideră că valoarea sentimentală a casei este mult mai mare decât oferta administraţiei.
"Aici m-am născut, aici am crescut, aici am îmbătrânit, acuma într-adevăr e foarte greu. V-aţi gândit în ce zonă o să vă mutaţi? Încă nu. Suntem prea mici pentru un război atât de mare", spune Rodica Boţa, proprietara unei case care va fi expropriată.
Potrivit planului Primăriei, drumul expres va trece exact prin cele două dormitoare ale familiei Boţa. Pe lângă cele şapte case vor mai fi expropriaţi proprietarii a zece terenuri. Ca să-i despăgubească, autorităţile locale au pregătit un buget de peste două milioane de lei.
"Valoarea terenului este în jur de 20-24 de euro, valoarea casei undeva în jur de 550-600 de euro pe metru pătrat. Acestea sunt valorile considerate de expert ca valori de piaţă în zona respectivă", confirmă Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
"Ce poate să facă cetăţeanul este să conteste valoarea despăgubirii, să se adreseze Tribunalului, iar în urma unui proces să se stabilească printr-o expertiză valoarea reală de despăgubire a acelui imobil", spune avocatul Mircea Ursuţa.
Potrivit legii, nimeni nu poate bloca proiectul. Drumul expres va avea o lungime de aproape patru kilometri şi va străbate oraşul în zona de dealuri, de la podul Teodor Neş până la podul Macio, pe Calea Clujului. Drumul expres va costa 13 milioane de euro, iar jumătate din bani au fost obţinuţi din fonduri europene.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş