2010 a fost anul în care Francisc Simon s-a hotărât să pună pe picioare o fermă de găini ouătoare. Luni la rând s-a luptat cu birocrația, iar în 2011 a reușit să obțină 800 de mii de euro, bani europeni, nerambursabili. Pentru restul până la două milioane de euro s-a împrumutat la bănci şi a pus banii strânşi de el. A reuşit şi acum are o fermă de ultimă generație.
"Totul este automatizat, vedeți aici umiditatea, ventilatoarele, dacă e ceva problemă putem lucra și manual. Aerul este automatizat la o temperatură, undeva la 24 de grade, umiditatea este asigurată", spune Francisc Simon.
În halele cu găini nu intră decât doi angajați care sunt responsabili cu supravegherea păsărilor. Orice persoană din afară reprezintă o potențială sursă de infecție, care ar putea duce la îmbolnăvirea tuturor găinilor din hale. Și nu sunt deloc puține: 73 de mii de capete, care produc zilnic aproape 60 de mii de ouă.
"Cântarul alege care este S, mărimea mai mică, M,L. În momentul cântăririi un aparat marchează oul după greutate. Se poate citi pe coajă când expiră, cine l-a produs, din ce județ și este important că omul poate să verifice de unde a ajuns oul ăsta", explică investitorul.
Prețul de producător este de 25 de bani pentru un ou. Mult prea mic, spun fermierii. "În ultimii 3-4 ani au crescut cu 18-25%, vorbim de alimentele de bază, iar oul a căzut cu 15%."
Francisc Simon a plecat din România la 26 de ani, înainte de revoluție în 1988. A revenit în ţară în 1991 și a încercat de toate: și-a deschis o brutărie, un hotel, după care a construit şi a vândut case în zona metropolitană a Oradei. Din 2012 are ferma de găini ouătoare. Vinde tot ce produce, iar un sfert din producţie merge la export.
reporter: Andrea Crișan
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş