Flori şi cântece pe versurile poetului naţional. Elevi şi oameni de cultură din Oradea s-au strâns în jurul statuii lui Mihai Eminescu, pentru a celebra 168 de ani de la naşterea "Luceafărului" poeziei româneşti. Liceenii orădeni vor participa anul acesta şi la un concurs de eseuri inspirat din versurile eminesciene.
"De ce este important să vorbim despre Eminescu în anul Centenarului Marii Unirii? Pentru că a fost făuritor de limbă. Eminescu a făcut limba română mai atrăgătoare şi cei care au militat pentru unire au făcut-o în virtutea limbii române", a spus Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor.
Anul acesta elevii bihoreni de liceu sunt invitaţi să participe la un concurs de eseuri inspirat din poezia "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!".
"Elevii ar putea pleca de la premiza că Eminescu este atemporal şi spun acest lucru pentru că, într-adevăr, a depăşit spaţiul, timpul, iar inspiraţia lui vine de undeva de dincolo de timp", susţine Diana Popa, inspector şcolar.
"Aşteptăm cu foarte mare interes să vedem cum tinerii de astăzi se pot împrieteni cu un tânăr, să zic, emblematic al secolului al XIX-lea", a completat Ioan Moldovan, directorul revistei "Familia".
"Ne gândim ca, în intervalul 15 ianuarie - 14 aprilie în 2018, acest concurs să genereze o anumită emulaţie în rândul liceelor, colegiilor naţionale din judeţul Bihor", a declarat directorul Direcţiei de Cultură Bihor.
Eseurile vor fi jurizate, apoi premiate în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus care va avea loc la Oradea în luna mai. Autorii celor cele mai bune trei eseuri vor primi cărţi şi CD-uri, iar lucrările lor vor fi publicate în revista "Familia".
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş