Spectacol ieșit din comun la Opera din Stuttgart: 18 spectatori au avut nevoie de îngrijiri medicale

Data actualizării: Data publicării:
Stuttgart Opera House
Opera din Stuttgart, Germania. Foto: Profimedia Images

Optsprezece spectatori ai operei de stat din Stuttgart au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru greață severă în weekend, după ce au urmărit un spectacol care a inclus piercing live, relații sexuale nesimulate și cantități abundente de sânge fals dar și real, scrie The Guardian.

„Sâmbătă am avut opt, iar duminică am avut zece persoane care au trebuit să fie îngrijite de serviciul nostru pentru vizitatori”, a declarat purtătorul de cuvânt al operei, Sebastian Ebling, despre cele două reprezentații ale spectacolului „Sancta”, o lucrare a coregrafei austriece Florentina Holzinger. Un medic a fost chemat pentru tratament în trei cazuri, a adăugat el.

Holzinger, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută pentru spectacolele sale libere, care estompează granița dintre teatrul de dans și vodevil. Distribuția formată numai din femei joacă de obicei parțial sau complet dezbrăcată, iar spectacolele anterioare au inclus înghițire de săbii, tatuaje și altele care au șocat publicul.

„Pentru mine, o tehnică bună în dans nu înseamnă doar cineva care poate face un tendu perfect, ci și cineva care poate urina la comandă”, a declarat Holzinger pentru The Guardian într-un interviu acordat la începutul acestui an.

Sancta, prima incursiune a lui Holzinger în operă, a avut premiera la Teatrul de Stat Mecklenburg din Schwerin în luna mai și se bazează pe opera expresionistă Sancta Susanna a lui Paul Hindemith din anii 1920, care are propria sa istorie controversată.

Opera originală a lui Hindemith spune povestea unei tinere călugărițe care, excitată de o poveste spusă de una dintre femeile mai în vârstă ale mănăstirii, pășește goală pe altar și rupe pânza de pe trunchiul lui Hristos. O întâlnire cu un păianjen mare o face să se căiască și să le roage pe celelalte călugărițe să o zidească de viu.

Inițial, spectacolul trebuia să aibă premiera la Opera de Stat din Stuttgart în 1921, dar a fost pus în scenă abia în 1922, în urma protestelor față de conținutul său considerat sacrilegiu.

Versiunea care a tulburat publicul din Stuttgart în acest an a înlocuit spectacolul muzical original cu călugărițe dezbrăcate care patinează pe role pe o semipistă mobilă în centrul scenei, un perete de corpuri goale răstignite și o femeie-preot lesbiană care rosește slujba.

După ce Holzinger a prezentat Sancta la Viena, țara sa natală, în iunie, episcopii din Salzburg și Innsbruck au criticat spectacolul ca fiind o „caricatură lipsită de respect a Sfintei Liturghii”.

Artista austriacă a sugerat anterior că opera sa a fost concepută nu atât pentru a batjocori biserica, cât pentru a explora paralelele dintre instituția conservatoare, pe de o parte, și comunitățile care se bucură de fetișisme și subculturile BDSM, pe de altă parte.

„Recomandăm încă o dată tuturor spectatorilor să citească foarte atent avertismentele, pentru a ști la ce să se aștepte”, a declarat Ebling pentru ziarul Stuttgarter Nachrichten. Cei care merg la spectacolul destinat exclusiv adulților au primit în prealabil o listă lungă de avertismente referitoare la potențiale elemente care pot afecta emoțional privitorul, inclusiv tămâie, zgomote puternice, acte sexuale explicite și violență sexuală.

„Dacă aveți întrebări, adresați-vă serviciului pentru vizitatori”, a adăugat Ebling. „Și dacă aveți îndoieli în timpul spectacolului, ar putea fi de ajutor să vă feriți privirea.”

Relatările privind tratamentul medical din sală nu par să fi adus prejudicii comerciale spectacolului Sancta de Holzinger. Toate cele cinci spectacole rămase la opera de stat din Stuttgart, precum și două reprezentații la Volksbühne din Berlin, în noiembrie, au fost vândute.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce rol are al treilea compartiment al mașinii de spălat: puțini știu la ce folosește de fapt acesta
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Un român a escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. „Ai reușit, Adrian, ai scris...
Newsweek
În ce zile din octombrie sunt încărcate cardurile de alimente? Plățile se fac și în 10 zile
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...