Și Oradea și-a trimis reprezentanții la Alba Iulia, la manifestările închinate Centenarului. Un grup de 150 de localnici au plecat sâmbătă dimineață spre orașul Unirii pentru a sărbători alături de aproape 100.000 de oameni din toată țara. Cum a fost atmosfera și cum s-a văzut marea sărbătoare dincolo de prima linie, într-un material realizat de jurnalistul Digi24 Oradea Bianca Firezar.
Ora cinci și un sfert, sâmbătă dimineața. După o poză de grup pe treptele catedralei ortodoxe, cei 150 de orădeni s-au îmbarcat în autocare și au pornit spre Alba Iulia.
"Eu, ca secretar general adjunct la pensionari pe județul Bihor am organizat să mergem la Alba Iulia să fim și noi alături de românii noștri, că mulți se sacrifică și au venit de pe la Maramureș cu căruțe, cu trenuri", a spus Ilie Secară, organizator al deplasării.
După aproape 5 ore de călătorie și șase kilometri în ritm de melc, din cauza aglomerației, autocarele au ajuns la intrarea în orașul Unirii. Spre centrul orașului se îndreptau sute de români îmbrăcați în port popular, unii dintre ei veniți cu căruțele de departe.
Cu steaguri, fulare și pancarte, orădenii au coborât din autocare și s-au îndreptat spre cetatea din Alba Iulia. Printre ei s-a aflat și primarul Ilie Bolojan.
"De la Oradea, via Câmpulung Moldovenesc, cu gânduri bune de pace și prietenie pentru Marea Unire. Mi se pare ceva extraordinar, ceva ce nu o să mai întâlnim noi și poate nici nepoții noștri în această viață, 200 de ani."
"Centenarul e un moment unic pentru mine, pentru viața mea, pentru familia mea. Ne întâlnim cu copiii și cu nepoții ca să predăm stindardul tricolor."`
Atmosfera de sărbătoare s-a simțit în fiecare colț al fortăreței. Oamenii au fost îmbrăcați ca acum o sută de ani, în costume populare, iar în cetate au răsunat cântece patriotice. Parada au văzut-o cei mai norocoși, care au reușit să iasă pe bulevardul central din Alba Iulia. Două intrări în cetate au fost blocate înainte și în timpul discursului președintelui Klaus Iohannis.
Reporter/ operator: Bianca Firezar