Indiferent că vorbim de un cont bancar sau de unul pe un site de socializare, trebuie să acordăm atenţie parolei. Cunoscătorii susţin că o secundă de neatenţie poate să îţi golească buzunarul sau să îţi prejudicieze imaginea. Multe persoane pot depune mărturie în acest sens.
"Mi-a schimbat parola şi nu mai puteam să fac rost de ea şi după acest eveniment destul de neplăcut am început să am o parolă mult mai sigură. Am folosit chiar şi 20 de caractere". Cei păţiţi recunosc că li s-a spart contul chiar din vina lor. Mai precis, din cauza lipsei de inspiraţie de care au dat dovadă când şi-au ales parola.
"Echipele sportive sau jucători preferaţi sau favoriţi, cum ar fi Real Madrid, Dinamo, FC Bihor”. "Numele meu plus data de naştere sau nume de supereroi cum ar fi Batman”.
Nefericita experienţă i-a împins pe unii să îşi schimbe parola foarte des. Frecvent îşi modifică parolele, în special cele legate de conturi bancare. Printre aceștia se numără şi Emilia Bradea, o tânără care lucrează la o firmă de consultanţă.
"E important pentru mine să am o parolă sigură, mai ales în ultimul timp când se întâmplă atât de multe lucruri şi în mediul online sunt atâtea spargeri, conturi furate", spune Emilia.
Sunt şi excepţii. "O schimb destul de rar. O dată la doi ani”. Un top publicat de SplashData, un furnizor de aplicaţii de management al parolelor, a scos la iveală cele mai slabe parole utilizate în 2014.
„În primul rând dimensiunea parolei trebuie să fie de minim 8 caractere şi ar trebui să conţină atât litere mari cât şi litere mici o cifră şi un semn special care poate să fie un punct, semnul exclamării”, ne sfătuieşte Ionuţ Tirla, specialist IT.
Printre parolele "aşa nu" s-au regăsit 123456, 12345, superman, batman sau abc123.
Reporter: Diana Grad
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş