Invitație la redescoperirea propriului oraș. De ziua Oradei, locuitorii și turiștii au avut intrare liberă în câteva dintre cele mai frumoase obiective din zonă. Curioșii au putut admira decorațiunile în stil Art-Nouveau din Casa Darvas-La Roche sau frumusețea picturilor refăcute din Sinagoga Neologă. În cetate, vizitatorii au fost întâmpinaţi cu recitaluri de muzică clasică.
"Este foarte frumos! Eu nici nu am ştiut de existenţa acestui mare edificiu şi am rămas surprinsă plăcut", a remarcat o turistă din Târgu Jiu, care a vizitat Cetatea din Oradea.
Cei care au vizitat azi fortăreaţa au fost invitați și la o expoziție de fotografie.
"Această expoziţie întruneşte lucrările a altor artişti fotografi care vin din oraşele înfrăţite cu Oradea. Avem fotografii expuse ale unor artişti din Ucraina, Ungaria, Belgia şi România", a precizat Ovi D. Pop, fotograf.
Pe lista obiectivelor care au avut intrarea liberă s-a aflat și Casa Darvas La Roche, una dintre cele mai frumoase clădiri în stil Art Nouveau din ţară. Şi Turnul Primăriei Oradea ori Sinagoga Neologă Zion şi-au deschis porţile de ziua orașului. Unii localnici au profitat de această ofertă și și-au invitat oaspeții să le admire orașul.
"Am fost la turnul Primăriei şi am venit să văd şi sinagoga, pentru că am musafiri din Satu Mare. Oraşul e frumos şi îmi pare foarte bine că s-a refăcut şi sinagoga", spune o localnică.
"Orădenii sunt invitaţi în această zi, pe care noi o considerăm de mare sărbătoare, să-şi descopere oraşul, să-şi descopere clădirile de patrimoniu care sunt monumente istorice şi care s-au schimbat, în timp, în obiective turistice", a declarat Angela Lupşea, de la Fundaţia de Protejare a Monumentelor.
Oradea a marcat azi o dublã aniversare: 73 de ani de când eliberarea de sub dominaţie maghiarã şi 99 de ani de la semnarea, în casa orãdeanului Aurel Lazãr, a Declaraţiei de Independenţã a Românilor din Transilvania. Autoritãțile au sãrbãtorit ziua orașului printr-un ceremonial militar-religios la statuia Ostașului Român.
"În ziua de azi, gândurile noastre se îndreaptă, în primul rând, în semn de recunoştinţă faţă de cei care au murit pe toate fronturile pentru România", a spus, în discursul său, primarul Ilie Bolojan.
Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş