Despre eșec, provocări și felul în care acestea le-au influențat viața au vorbit 11 persoane în cadrul deja tradiționalului eveniment Eleven Experience. Mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului, cei care au urcat pe scena de la Sinagoga Zion au dezvăluit momentele de cotitură prin care au trecut. Sute de persoane au asistat la evenimentul organizat de Fundația Comunitară Oradea.
Printre cele 11 povești de viață aduse în fața publicului a fost cea a lui Vișinel Bălan, un tânăr care a fost abandonat la doar două luni. A trecut prin mai multe centre de plasament și abia la 11 ani și-a cunoscut familia. A demonstrat însă că dacă ai oamenii potriviți lângă tine, poți să reușești în viață.
"O să povestesc despre elementele care m-au ajutat să fiu aici și cât de importantă este educația și, cu atât mai mult, ce înseamnă să trăiești pe stradă, să trăiești într-o gară, fie că vorbim de Comănești, de Bacău, Focșani, Vrancea, am fost cam în vreo 20 de gări."
Astăzi, Vișinel lucrează cu copii instituţionalizaţi din România și militează pentru schimbarea sistemului de protecție a acestora.
Printre speakeri s-a numărat și bihoreanca Otilia Flonta, unul dintre pionierii designului de accesorii de lux din România. Ea a reușit să dezvolte o afacere cu genți, fără a avea experiență în domeniu. Astăzi își vinde poșetele în toată lumea, în cele mai cunoscute lanțuri de magazine.
"Am învățat enorm. M-am dus la toate târgurile de profil, am cunoscut toți furnizorii de materiale de pe planetă, am învățat tehnici de coasere, de montare, absolut tot ceea ce este legat de domeniul acesta al genților", spune Otilia Flonta.
Banii obținuți din vânzarea biletelor la Eleven Experience vor fi direcţionaţi spre Fondul Ştiinţescu, un program dezvoltat de Fundația Comunitară Oradea în parteneriat cu Romanian-American Foundation.
"Prin acest fond se vor oferi finanțări pentru proiecte din domeniul STEM, ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică, iar scopul Fondului Științescu este de-a stimula pasiunea pentru științe a copiilor", susţine Claudia Abrudan, directorul Fundației Comunitare Oradea.
Pe scenă au mai urcat, printre alții, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, speologul Viorel Lascu și coordonatoarea transplanturilor din Bihor, medicul Carmen Pantiș.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş