Mii de copii cărora părinţii nu au avut posibilitatea să le cumpere o carte de poveşti vor primi câte un volum gratuit. Iniţiativa îi aparţine unei asociaţii care şi-a propus să sprijine persoanele din comunităţile defavorizate. Primul pas a fost făcut astăzi, în Bihor, iar până anul viitor voluntarii vor distribui 10 mii de volume.
"- Văd o pasăre roşie care se uită la mine.
- Ia să o vedem şi noi!
- Uuuuu! Vaaaai!"
Sunt exclamaţiile de mirare ale unor copii dintr-o comunitate defavorizată din Gepiş, la vederea unor ilustraţii. Cei mai mulţi nu au avut niciodată acasă cărţi de poveşti.
"Nu toţi au posibilitate ca să cumpere copiilor cărţi ca să citească acasă", spune un localnic.
De situaţia lor au aflat membrii unei asociaţii, care au hotărât să le ofere gratuit cărţile după care tânjesc.
"Venim în grădiniţe selectate cu ajutorul Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi Inspectoratului şcolar şi promovăm cititul. Le dăm copiilor câte o carte pentru acasă", explică Luca Oghină, reprezentantul Asociaţiei OvidiuRO.
Fiecare copil primeşte câte o carte pe care i se scrie numele. Cărţi de poveşti primesc şi educatorii, ca să le deschidă celor mici apetitul spre lectură.
Oana Stănescu, director executiv Asociaţia OvidiuRO: "E foarte important ca profesorul să aibă în clasă material educaţional de calitate. Probabil veţi vedea sunt acele cărţi mari din care profesorul trebuie să citească evident cu cartea îndreptată spre copii."
Lucia Todoran, educatoare: "Cred că aceste cărţi, datorită formatului mare pe care le au, am observat că sunt pentru ei ca un magnet şi planşele colorate frumos le vom folosi."
Copiilor le sunt oferite şi cărţi despre legume şi fructe cu ajutorul cărora sunt învăţaţi să mănânce sănătos.
Caravana "Poftă de lectură" care a pornit în Bihor va ajunge până în 2017 în toate judeţele, la comunităţile sărace. Oganizatorii vor împărţi în jur de 10 mii de cărţi pentru copii şi aproximativ 1.000 de volume pentru profesori.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi