Fără mici şi bere, dar mai relaxaţi. Sute de turişti din România şi străinătate au ales ca de 1 mai să facă turul peşterilor din Apuseni. Au avut parte de aerul tare al munţilor şi de trasee unde ghizii le-au oferit informaţii despre comorile naturale din regiune.
"Dacă privim cu atenţie conturul acestei galerii prăbuşite putem observa harta României. Mai exact partea de nord, nord-vestul şi nord-estul, jumătatea hărţii României."
E doar una dintre informaţiile pe care ghidul peşterii Meziad le-a oferit turiştilor care au venit în Apuseni de 1 Mai. Pasionaţii de natură au preferat aerul tare al munţilor în locul fumului grătarelor.
"Mi se pare într-adevăr foarte bun: decât să stai să faci ceva monoton, ce faci zi de zi, vii şi faci ceva nou."
"- E o alternativă de petrecere a zilei de 1 mai?
- Da, e o petrecere alternativă pentru 1 mai."
"Mi s-a părut o peşteră foarte drăguţă. A doua peşteră pe care am văzut-o eu în viaţa mea şi destul de mare."
Printre cele mai mari din România, peştera Meziad se află în munţii Pădurea Craiului şi are statut de arie protejată. Grota adăposteşte un pod subteran săpat în rocă, jumătate dintre speciile de lilieci din ţară şi microorganisme care trăiesc doar în această zonă. În peşteră s-au găsit urme ale oamenilor preistorici şi ale ursului de cavernă.
Spre surprinderea lor, turiştii au aflat că stalactitele şi stalacmitele pot deveni instrumente muzicale.
"Dacă le atingem vom observa că scot diferite sunete! Asemeni unui instrument muzical."
Cele văzute i-au impresionat şi pe turiştii străini.
"Am auzit despre acest loc şi am citit despre el. Este foarte frumos, de asta am venit."
"Cu ocazia weekend-ului prelungit de 1 mai am avut un flux turistic în ce priveşte peştera Meziad cu foarte multe grupuri organizate, dar nu numai. Şi familii împreună cu cei mici au vizitat peştera în aceste zile", spune Dalina Mihoc, ghid turistic.
În apropiere, la Peştera cu Cristale de la Farcu, turiştii au parte de o altfel de lecţie despre adâncuri.
"Cei care vizitează peştera Farcu pot găsi amenajat în interiorul acesteia un mic muzeu al mineritului. Sunt expuse aici utilaje precum şi echipamente folosite în urmă cu mai multe decenii de mineri", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Aici este o experienţă inedită din cauza faptului că nu vizităm doar o peşteră naturală, vizităm o peşteră cu cristale care este unică prin formaţiunile care le are în interiorul său, cât şi galeria minieră", explică Valentina Duma, ghidul peşterii Farcu.
Preţul de intrare pentru un adult este de 15 lei, în timp ce copiii plătesc 10 lei. Pentru grupuri de peste 20 de persoane se pot aplica reduceri.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş