Trei sferturi din maşinile de intervenţie ale Ambulanţei Bihor au depăşit termenul de casare şi au mereu probleme tehnice. Situaţia este critică, atrag atenţia şefii instituţiei, care au adus situaţia în atenţia Colegiului Prefectural de astăzi. Prefectul de Bihor le-a transmis că Guvernul îşi va ţine promisiunea de a cumpăra ambulanţe noi. Însă nimeni nu ştie când.
În primele şase luni ale anului cele 72 de vehicule din dotarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor au parcurs peste un milion de kilometri şi au intervenit în aproape 51 de mii de cazuri. Multe dintre ambulanţe au peste 500 de mii de kilometri la activ şi aproape zece ani de funcţionare. Asta deşi ar trebui casate după cinci ani.
"Dintre acestea, cinci au fost propuse la casare, din care 4 autoutilitare şi o ambulanţă de tip ACD care este cedată printr-un contract de comodat la Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea. Maşinile sunt foarte vechi, aşa cum spuneam, majoritatea sunt an de fabricaţie 2007- 2008", susţine Gheorghe Pintea, managerul Ambulanţei Bihor.
Nici parcul auto SMURD, gestionat de către ISU "Crişana", nu stă mai bine.
"Regăsim şi noi necesitatea înlocuirii unor autospeciale, cu atât mai mult cu cât acestea sunt de primă intervenţie şi modul lor de operare este mult mai dinamic decât un autoturism sau un autovehicul normal", a declarat colonelul Mihai Sorin Caba, şeful ISU Crişana.
Drept răspuns, prefectul Ioan Mihaiu a precizat că statul va cumpăra cel puţin jumătate din cele trei mii de ambulanţe promise în programul de guvernare.
"La Guvern, această problemă este trecută la necesitatea rezolvării urgente şi s-a şi discutat faptul că, dacă nu se va rezolva achiziţia tuturor maşinilor deodată, cu siguranţă se vor achiziţiona cel puţin 500- 1.000."
Deocamdată, nimeni nu ştie când vor fi cumpărate aceste maşini de urgenţă. Ministrul Sănătăţii a precizat în urmă cu câteva săptămâni că ambulanţele vor fi achiziţionate în mai multe etape, în funcţie de timpul în care se finalizează licitaţia.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş