La Spitalul Judeţean din Vaslui, bugetul pe o lună merge în proporţie de 85 la sută numai pe plata salariilor. Asta deşi sunt puţin peste 1.000 de angajaţi în condiţiile în care necesarul de personal este de 1.600. În medie, lunar rămân doar 700.000 de lei pentru plata medicamentelor şi cumpărarea de medicamente şi materiale sanitare.
Unitatea este în proces de modernizare, printr-un proiect european în valoare de 16 milioane de euro derulat de consiliul Judeţean Vaslui. Proiectul nu vizează însă problemele stringente ale spitalului. „Mai trebuie făcute nişte parcări, trebuie regularizate căile de comunicaţie, mai trebuie desenat un pic parcul, ca să schimbăm şi estetica şi urbanistica zonei din jurul spitalului şi acestea le putem asigura noi,” a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.
La spitalul din Bârlad, aceleaşi nemulţumiri: „O bună parte din veniturile noastre se duc pe cheltuielile de personal şi, atunci, ceea ce mai rămâne este foarte puţin pentru acoperirea arieratelor şi pentru bunul mers al instituţiei,” a declarat Ştefan Constantinciu, managerul Spitalului Municipal Bârlad.
Trimisul ministrului Sănătăţii, Gabriel Oprişan, a avut de oferit doar promisiuni: „am preluat problemele ridicate de dumnealor şi, cu siguranţă, le voi transmite domnului ministru şi vom încerca să rezolvăm aceste probleme care sunt legate în special de finanţări.”
Deşi au discutat mai bine de două ore, oficialul nu a fost interesat de ancheta procurorilor DGA care vizează modul în care au fost eliberate reţete în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012 şi nici de focarul de infecţie de la spitalul din Bârlad:
Reporter: Legat de Clostridium...?
Gabriel Oprişan, consilier al ministrului Sănătăţii: Nu am avut această temă în discuţie.
Consilierul ministrului Sănătăţii a plecat din Vaslui cu un diplomat plin de acte pe care a promis că le va studia şi le va prezenta ministrului Sănătăţii.