Cei o mie de candidați la examenul de rezidențiat susținut la Iași au avut de răspuns la 200 de întrebări în patru ore. Cei mai mulți își doresc să profeseze în țară.
„Rămân în ţară pentru că am familie şi îmi doresc să rămân în România. Sperăm că vor veni vremuri mai bune şi pentru noi. Sunt condiţii. Eu cred că da. Se poate şi mai bine,” a spus unul dintre viitorii medici.
Cel mai mare deficit se înregistrează în specialități precut radiologie, terapie intensiva sau medicina de urgențe.
„Există încă un deficit de personal pe care încercăm să-l acoperim cu rezidenţi din ultimii ani. Astfel încât necesarul de medici există atât în specialitatea de medicină de urgenţă cât şi în celelalte specialităţi cu care colaborăm iar formarea a noi generaţii de rezidenţi, formarea de bună calitate înseamnă o resursă umană care rămâne aici în România,” a declarat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.
În vreme ce universităţile din România pregătesc viitorii medici, companiile şi spitalele din străinătate vin în permanenţă cu oferte.
„Salarizarea pentru un medic rezident începe de la 2.000 - 2.200 de euro net iar pentru un medic specialist se pleacă în negociere de la 3.000 - 3.500 de euro. Sunt persoane interesate, mai rămâne să se împlinească acest criteriu al limbii germane. Îi putem ajuta şi cu cursuri acolo în Germania,” a spus Cosmin Săvulescu, angajator.
Cele mai multe oferte vin din Germania, Marea Britanie şi tările scandinave.