Studenţii au aşteptat cu emoţie să intre în sala de examen după luni de pregătiri intense. Mulţi spun că deja se văd lucrând peste hotare. Mai ales că, la finalul anilor de rezidenţiat, nu au un post garantat în România.
“Dacă se mai schimbă sistemul şi va fi bine şi în ţară e mai comod, e mai confortabil, dacă nu... - Ştii deja şi o ţară pentru care vei opta? - Nu ştiu, cred că în Uniunea Europeană.”
“La început în ţară, pentru că dacă vrei să pleci în afară trebuie să ai un pic de experienţă. Nu poţi merge aşa la ghici, dar dacă mi se oferă o oportunitate mai bună în ţară rămân în ţară.”
După cele patru ore petrecute în sala de examen, unde au avut de răspuns la 200 de întrebări tip grilă, studenţii au aflat ce punctaj au obţinut.
“Destul de greu, dar suntem optimişti, mergem înainte,” a spus un student.
Dragoş Marcu, candidat: “Dacă învăţai, erau mai mult decât rezonabile, dacă nu...când nu înveţi, nimic nu poate să fie uşor.”
Dragoş Marcu, şef de an în promoţia lui, a obţinut 914 puncte la examenul de rezidenţiat. Are şanse să obţină unul dintre cele 5 posturi disponibile la finalul rezidenţiatului, însă nu este interesat de niciunul dintre ele.
Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi: “Nu s-au scos mai multe posturi din două motive: unu, pentru că lipsa de medici nu este atât de mare în judeţul Iaşi cât este în celelalte judeţe, migraţia externă s-a însoţit de o migraţie internă spre centrul universitar, şi doi pentru că aceste posturi nu sunt atractive pentru studenţii noştri. Studenţii din Iaşi preferă să ia locul pentru că visează la o carieră în străinătate şi nu în judeţ.”
Examenul de rezidenţiat s-a organizat simultan în şase centre universitare din ţară - Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.