Intenţia guvernanţilor de a legaliza atenţiile oferite medicilor este pe placul unor cadre medicale din Iaşi. Aceştia consideră că atenţiile oferite de pacienţi sunt absolut normale. Guvernul propune însă ca acestea să fie oferite numai după actul medical.
"Luând modelul propunerilor şi actelor legislative care există în ţări europene, credem că o astfel de iniţiativă legislativă este una normală. Iar din tradiţie, şi ştim asta din istorie, din romanele pe care le citim, că există momente de mulţumire către medicul care salvează o viaţă. Dacă legislaţia va permite şi dacă lucrul acesta se va pune în practică, credem că va fi un lucru normal şi firesc în context european," a spus Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Nu de aceeaşi părere sunt însă şi pacienţii:
"Nu mi se pare corect, mai curând le-ar face un salar mai mare şi s-ar rezolva situaţia, părerea mea. Pentru că multă lume e posibil să nu aibă bani. Cel mai bine era să li se un facă un salar pe placul ca să stea şi medicii aici, să fie mulţumiţi pentru salariul pe care îl au."
"Iau salarii şi au din ce trăi. Noi suntem mai necăjiţi, n-avem nici salariu."
Cât despre fiscalizarea atenţiilor primite, medicii susţin că în unele situaţii nu văd cum ar putea fi acestea impozitate.
Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi: "e greu câteodată să vezi cum s-ar putea fiscaliza un buchet de flori sau o cutie de bomboane, dar probabil că lucrurile acestea vor rămâne omeneşte aşa cum îi dai unui prieten drag un buchet de flori, o cutie de bomboane."
Alţi doctori coalizaţi într-un grup pe o reţea de socializare preferă salarii decente şi condiţii bune de muncă în locul legalizării şpăgilor.