VASLUI. Explorarea gazelor de șist a fost acceptată la Băcești 

Data publicării:
bacesti 5

O sută de localnici din Băcești au ținut sa ia parte la întâlnirea cu reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Resursele Minerale și profesori universitari de la catedra de Geologie a Universităţii din Bucureşti. Spre deosebire de precedentele campanii de informare, participanții nu s-au mai certat cu organizatorii, dar s-au contestat intre ei.

Spiritele s-au calmat însă repede, iar reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale au început să dea lămuriri referitoare la cel mai controversat mod de extragere a gazelor de şist.

„În sonda respectivă se fac nişte perforaturi şi prin perforaturile respective se injectează un fluid sub presiune. Presiunea este atât de mare încât să producă ruperea rocilor. În momentul în care s-a podus ruperea, procesul se detensionează şi se opreşte,” a explicat Cornel Dinu, profesor la Facultatea de Geologie Bucureşti.

Deși nu prea au înțeles cum funcţionează sistemul, localnicii s-au lăsat convinși că procedura nu este periculoasă

„Reporter: Cum se face, aţi înţeles?

Localnic: N-am înţeles nimic.

Reporter: Şi ce o să faceţi? O să fiţi de acord?

Localnic: Dacă e de acord toată lumea şi noi suntem de acord.”

Un alt localnic, o discuție asemănătoare:

„Localnic: Sunt pentru exploatare, pentru că comuna Băceşti este foarte săracă.

Reporter: Ce aţi înţeles din fracturarea hidraulică?

Localnic: Îmi place, îmi place să scoată gaz, să aibă economia naţională.

Reporter: Dar cum se face?

Localinic: Dar eu ştiu cum se face?!”

Și primarul comunei Băceşti consideră că informarea a fost un pas înainte. Până la exploatarea gazelor de șist, spune, însă, edilul, mai este cale lungă. 

„Nu vorbim despre fracturare, vorbim despre explorare. Că, dacă nu este, am terminat. Dacă este, vrem nişte garanţii separate,” a spus Horaţiu Cărăuşu, primarul comunei Băceşti.

„În urma acestui dialog am învăţat şi unii şi alţii. Sunt foare multe elemente de luat în calcul. Această activitate, reprezentând o activitate pentu România, a stârnit şi foarte multe controverse, dar prin aceste discuţii pe care le vom purta, vom lămuri foarte multe aspecte,” a declarat și Gheorghe Duțu, președintele ANRM.

În prezent, Compania Chevron deţine în judeţul Vaslui patru avize pentru explorare a gazelor de şist în comunele Pungeşti, Găgeşti, Băceşti şi Puieşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri